Linkovi

SAD: Romney za predsjednika, ko za potpredsjednika...?


Mitt Romney bi već u junu mogao definitivno izboriti stranačku predsjedničku nominaciju. Izbor kandidata za potpredsjednika trajaće, kako se očekuje, nešto duže.

Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa i u dosadašnjem dijelu izborne kampanje najozbiljniji kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, počeo je tragati za kandidatom za potpredsjedničku nominaciju. Odluku o tome sa kim će se suprotstaviti kandidatima Demokrata, sadašnjem predsjedniku Baracku Obami i potpredsjedniku Joe Bidenu, moraće donijeti prije održavanja konvencije Republikanske stranke zakazane za kraj avgusta u Tampi na Floridi. Već sada se zna ko od mogućih kandidata neće prihvatiti Romneyev poziv da zajedno sa njim pokuša izboriti pobjedu na predsjedničkim izborima u novembru.

Uz stranačke konkurente u velikom zaostaku, Mitt Romney, kako sada izgleda, sigurno jedri ka stranačkoj nominaciji i u svojim nastupima pred onima koji ga podržavaju pažnju Amerikanaca nastoji usmjeriti na glavnog konkurenta, gospodina Obamu:

„To je čovjek bez ideja i ove godine sasvim je sigurno da neće dobiti Bijelu kuću.“

Da bi pobijedio, jedna od Romneyevih bitnih odluka je izbor kandidata za potpredsjednika. Marco Rubio, senator sa Floride, bio bi, kako kaže, počastvovan pozivom, ali njegov odgovor biti ne:

„Uživam u onome što kao senator radim“ - kao razlog navodi Rubio.

Na dva puta ponovljeno pitanje voditelja jedne tv emisije „da ili ne“ odgovorio je:

„Romney mi neće ponuditi tako nešto, zna moj stav.... i vjerojatno gleda i ovaj intervju.“

Drugi mogući potpredsjednički kandidati su kongresmen Paul Ryan iz Wisconsina i guverner New Jerseya Chris Christie. Ali ni Christie, kako i on kaže, nije zainteresiran:

„Romney zna da to ne želim, zna da ne želim biti potpredsjednik Sjedinjenih Država.“

Odluka o potencijalnom potpredsjedniku nije nimalo nevažna ističe Ken Duberstein, šef osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Ronald Reagana:

„Koga god da predsjednički kandidat da izabere, tim izborom on će Amerikancima reći i jako mnogo o samom sebi.“

Prije četiri godine odluka Johna McCaina da guvernerka Alaske Sarah Palin bude kandidatkinja za potpredsjenicu rezultirala je gubitkom glasova mnogih stranački neovisnih Amerikanaca.

„U tom kontekstu Romney će morati izabrati kandidata za koga bi svako mogao vjerovati da može biti i predsjednik. Potpredsjednik je samo korak niže i mora biti u stanju, u slučaju nužde, odgovoriti i predsjedničkim obavezama“ – ističe Duberstein.

Dosadašnja američka izborna tradicija pokazuje da to ko je potpredsjednički kandidat nije bitan element predsjedničkih izbora. Adekvatna odluka ipak nudi neke male prednosti, kaže analitičar Rhodes Cook:

„To može biti od značaja za rezultat izbora u pojedinim saveznim državama. Ako potpredsjednički kandidat može pomoći pobjedi u ključnim dijelovima Amerike, to bi u konačnom zbiru moglo donijeti izbornu pobjedu.“

Mitt Romney bi već u junu mogao definitivno izboriti stranačku predsjedničku nominaciju. Izbor kandidata za potpredsjednika trajaće, kako se očekuje, nešto duže.

XS
SM
MD
LG