Linkovi

Mitt Romney - najpopularniji republikanski predsjednički kandidat


Mitt Romney - najpopularniji republikanski predsjednički kandidat
Mitt Romney - najpopularniji republikanski predsjednički kandidat

U objavi predsjedničke nominacije Romney se koncentrirao na posustalo američko gospodarstvo i ono što je naziva nekontroliranom potrošnjom savezne vlade

Mitt Romney - bivši guverner savezne države Massachusetts i direktor Zimske olimpijade u Salt Lake Cityju – i službeno je ušao u utrku za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Romney u tome nije uspio 2008. godine, ali ovaj put je pripremao teren mjesecima kako bi njegova kandidatura za Bijelu kuću bila uspješnija. Brojne ankete pokazuju da Romney ima prednost za republikansku nominaciju nad nekoliko drugih kandidata. Romney je svoju nominaciju objavio danas na svom velikom imanju u saveznoj državi New Hampshire, države gdje će se održati ključni republikanski stranački izbori sljedeće godine.

U prošlosti Mitt Romney je bio guverner savezne države Massachusetts, gdje je uspio uvesti zakon o sveobuhvatnom medicinskom osiguranje većine stanovnika. Taj zakon je postao model za nacionalni sustav zdravstvene zaštite koji je podržavao predsjednik Obama i koji je skoro bio usvojen prošle godine u Kongresu. Velik broj republikanaca se protivi takvoj zaštiti na nacionalnoj razini jer traži od većine ljudi da kupe zdravstveno osiguranje. Romey je morao braniti svoju podršku zdravstvenom osiguranju u Massachusettsu, a sad tvrdi kako ne podržava obvezatno osiguranje na nacionalnoj razini. Romneyu se u zaslugu pripisuje i to što je pretvorio problematične Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju, nakon nekoliko skandala, u uspjeh.

U današnjem govoru Romney se koncentrirao na posustalo američko gospodarstvo i ono što je naziva nekontroliranom potrošnjom savezne vlade. Po njegovim riječima, Amerikanci su izabrali Obamu ne znajući kakav će on biti predsjednik, ali sad "imamo više od parola iz kampanje po kojima ga možemo suditi" – rekao je Romney, dodajući da je "Barack Obama iznevjerio Ameriku".

XS
SM
MD
LG