Linkovi

Mitt Romney: Uz guvernersko i poslovno iskustvo u utrci za Bijelu kuću


Mitt Romney je sakupio dosta novca za kampanju
Mitt Romney je sakupio dosta novca za kampanju

Njegova kampanja je dobro organizirana i ima dosta novca. Ali i on je imao neugodne trenutke, uključujući i susret na debati sa rivalom Rickom Perryjem koji je glasače podsjetio na Romnijevo bogato porijeklo. Romney, sa svoje strane, ističe svoje poslovno iskustvo i kaže da su rivali kao Newt Gingrich samo političari željni karijere.

Na američkoj političkoj sceni, sedam republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju se u Iowi natječe za podršku stanovnika te savezne države, koji se okupljaju u lokalnim zajednicama kako bi izrazili svoje stavove. Jedan od favorita za nominaciju republikanske stranke je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji se također natjecao za predsjedničku nominaciju i 2008. godine.

U svojoj predsjedničkoj utrci, Mitt Romney se nada da će ovaj, drugi put, imati sreću. On nastoji dobiti podršku u jednoj od saveznih država koje će prve preliminarno glasati, New Hampshire-u. Romney se oslanja na svoje guvernersko iskustvo i, što je još važnije, na svoje poslovno iskustvo, kako bi dobio nominaciju republikanske stranke i u novembru se natjecao protiv predsjednika Obame.

Mitt Romney: Uz guvernersko i poslovno iskustvo u utrci za Bijelu kuću
Mitt Romney: Uz guvernersko i poslovno iskustvo u utrci za Bijelu kuću

Zabrinut sam da predsjednik doista misli ono što kaže kada kaže da želi iz temelja transformirati Ameriku. Nema ništa loše u Americi što bi se trebalo transformirati. Ja želim obnoviti Ameriku, kaže Mitt Romney.

Po pitanju vanjske politike, on kaže da je Obamina administracija isuviše oštra prema Izraelu, a nedovoljno oštra prema Iranu i Kini.

Vjerujem da naredno stoljeće mora biti američko stoljeće. Vjerujem da naš najveći prioritet mora biti da ljude, ekonomiju i vojsku održimo toliko jakim da ih nijedna zemlja nikada ne bi smjela izazvati, kaže Romney.

Njegova kampanja je dobro organizirana i ima dosta novca. Ali i on je imao neugodne trenutke, uključujući i susret na debati sa rivalom Rickom Perryjem koji je glasače podsjetio na Romnijevo bogato porijeklo. Romney, sa svoje strane, ističe svoje poslovno iskustvo i kaže da su rivali kao Newt Gingrich samo političari željni karijere. To je dovelo do oštrog Gingrichevog odgovora.

Da budemo iskreni, jedini razlog zbog kojeg ti nisi postao političar sa karijerom je zato što si izgubio od Teddija Kennedyja 1994, odgovorio je Newt Gingrich.

Mitt Romney: Uz guvernersko i poslovno iskustvo u utrci za Bijelu kuću
Mitt Romney: Uz guvernersko i poslovno iskustvo u utrci za Bijelu kuću

Romney se već dugo smatra republikanskim favoritom za izbore 2012, ali on još uvijek mora prevazići sumnje da nije dovoljno konzervativan za najveći dio stranke, kaže analitičar John Fortier.

Oni ga smatraju prihvatljivim. Oni vjeruju da on kaže ono što misli. Ali oni nisu sigurni da li on to kaže sa uvjerenjem niti da li je, u suštini, zaista konzervativan, kaže gospodin Fortier.

Romney također nastoji prevazići zabrinutosti vezane za svoju mormonsku vjeru. Usprkos tim zabrinutostima, politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da je Romney i dalje najomiljeniji kandidat.

Mitt Romney je u samom vrhu. On se sviđa otprilike četvrtini svih republikanaca i izgradio je veliku, ustanovljenu, iskusnu predsjedničku kampanju. Ali tek ćemo vidjeti da li će mu to biti dovoljno za dobijanje nominacije svoje stranke, kaže gospodin Rothenberg.

Uzimajući u obzir organizaciju i novac koji je prikupio, jasno je da Mitt Romney namjerava na duže staze ostati u republikanskoj utrci.

XS
SM
MD
LG