Linkovi

Predstavljen projekat za integraciju Roma u lokalnim zajednicama


Predstavnici EU, Vijeća Evrope, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, lokalnih općina i romskih udruženja
Predstavnici EU, Vijeća Evrope, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, lokalnih općina i romskih udruženja

Projekat Romacted koji u svom programu promoviše dobro upravljanje i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou, predstavljen je danas u Sarajevu. Riječ je zajedničkom programu Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope koji se implementira u Srbiji, Albaniji, Mekedoniji, Turskoj, Kosovu i Bosni i Hercegovini (BiH).

Romacted će u BiH obuhvatiti deset općina, a implementacija će trajati do aprila 2020. godine.

Ukupni budžet za ovaj projekat iznosi 3.7 miliona eura, kaže Drahoslav Stefanek, ambasador Vijeća Evrope u BiH.

Drahoslav Stefanek: Unaprijediti učešće Roma u procesima na nivoima lokalnih zajednica
Drahoslav Stefanek: Unaprijediti učešće Roma u procesima na nivoima lokalnih zajednica

Ovaj projekat ima dva osnovna cilja, da integrišemo pitanja koja se tiču Roma u lokalne politike, kao i u usvajanje budžeta. Sa druge strane, želimo da unaprijedimo aktivno učešče pripadnika romske manjine u procesima na nivoima lokalnih zajednica. Zbog toga mi je drago što ćemo danas potpisati deset sporazuma sa deset lokalnih općina“, kazao je Stefanek.

Ciljevi ovog programa su izgradnja političke volje kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju javne uprave kako bi Romi bili uključeni u planove i projekte koji se odnose na njih, osnaživanje romske zajednice na individualnom i kolektivnom nivou, te jačanje posvećenosti institucija po pitanju inkluzije Roma.

Ovaj projekat je veoma važan jer uključuje deset općina koje su napravile veliki iskorak u pogledu integracije Roma, kaže Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Saliha Đuderija: Ovaj projekat primjer je dobre prakse
Saliha Đuderija: Ovaj projekat primjer je dobre prakse

Na taj način trebamo biti ohrabreni zajedno sa predstavnicima romskih organizacija koji su bili istinski pokretači ovih procesa, da se kroz spovođenje lokalnih politika na konkretan način utičemo na direktnu integraciju Roma u zajednicae u kojima žive. Tim više ovaj projekat dobiva na značaju jer se napokon može na nekim od dobrih primjera u praksi pokazati šta možemo zajedničkim snagama da postignemo“, ističe Đuderija.

Specifičnost projakta je da asistira lokalnim vlastima da u svoje lokalne politike, budžete i usluge integrišu nove dimenzije i uvedu posebne mjere za Rome, uz povećanje njihovog učešća u sprovođenju aktivnosti.

Kao rezultat, očekuje se da općine koje učestvuju u programu nastave da služe potrebama romske populacije.

Ovim programom imamo priliku povezati sve projekte i međunarodne organizacije kako bi napravili sinergiju svih projakata koji se rade za romsku zajednicu, kaže Mujo Fafulić iz udruženja Romalen iz Kaknja.

Mujo Fafulić: Medijatori iz romskih udruženja pokrenuli su više od stotinu inicijativa
Mujo Fafulić: Medijatori iz romskih udruženja pokrenuli su više od stotinu inicijativa

"Romacted je značajan jer ovakvim projektima postaje vidljivije i jasnije sve što radimo kako bi se romska zajednica integrisala u savremeno društvo. Naši medijatori su do sada imali priliku u zadnje tri godine pokrenuti više od stotinu inicijativa tako da očekujemo u narednom periodu još više takvih inicijativa i zajedničkog rada sa institucijama vlasti na svim nivoima u BIH“, ističe Fafulić.

Ciljne grupe su lokalne javne uprave i romske zajednice na teritoriji odabranih općina koje čine prve kratkoročne korisničke grupe projekta.

Bijeljina, Brčko, Donji Vakuf, Gradiška, Kakanj, Prnjavor, Tuzla, Visoko, Vukosavlje i Travnik su općine koje su obuhvaćene ovim projektom.

Romacted sprovodi Vijeće Evrope u saradnji sa Ministartvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG