Linkovi

SAD: Roller Derby ponovo puni dvorane


SAD: Roller Derby ponovo puni dvorane
SAD: Roller Derby ponovo puni dvorane

Guranja i udaraca je podosta, a takmičarke završavaju trke sa mnogim modricama i ogrebotinama jer je određena doza grubosti i nužna i dozvoljena

Dvoransko takmičenje muških i ženskih timova u brzoj vožnji na koturaljkama bilo je prije nekoliko decenija vrlo popularno u Sjedinjenim Američkim Državama. Bilo, pa zamrlo, .... a onda prije desetak godina ponovo oživljeno u Austinu u Texasu, kao ženski amaterski sport. Od tada do danas, timovi djevojaka na koturaljkama takmiče se širom Sjedinjenih Država. Na nedavno održanom nacionalnom šampionatu u Denveru, američka savezna država Colorado, ekipa iz Austina od koje je sve krenulo ponovo, osvojila je treće mjesto.

Rekosmo, nije to profesionalni sport, ali ni takmičarke nisu čiste amaterke. Trenirati i takmičiti se je poskupo, ali vrijedi i zbog nagrada i zbog vlastitog užitka.

Članica „Texecutioners“-a, tima iz Austina Moli Pale za ono što ju je privuklo tom sportu kaže:

„To je sport za pametne, kreativne, energične djevojke i žene. To je sport za one koji žele nešto novo, uzbudljivo, po principu, osim timskog, učini i sam najviše što možeš.“

Svaki tim ima pet članica. Po dva tima su istovremeno na kružnoj pisti, jure u istom pravcu. Najbrža takmičarka jedne ekipe nastoji projuriti pored takozvanik blokerki iz druge ekipe koje tu najbržu nastoje zaustaviti. Kada se ta najbrža probije pored blokerki osvaja poen. Što više poena, to bliže pobjedi.

SAD: Roller Derby ponovo puni dvorane
SAD: Roller Derby ponovo puni dvorane

Guranja i udaraca je podosta, a takmičarke završavaju trke sa mnogim modricama i ogrebotinama jer je, kako kaže, Moli Pale, određena doza grubosti i nužna i dozvoljena.

Danas širom svijeta postoji više od hiljadu liga u okviru kojih se timovi takmiče u brzoj vožnji koturaljki. U Sjedinjenim Državama... praktično u svim većim gradovima.

Suzy Hotrod je zvijezda „Gotham Girls“-a, njujorškog tima, pobjednika nacionalnog šampionata u Denveru. Za nju su snaga i brzina ključni elemeti privlačnosti tog sporta:

„To je za nas zaista uzbuđujuće. Moramo biti snažne, odlučne, samopuzdane, moramo biti atlete. Od trenutka kada sam počela trenirati, moj život je nekako drugačiji.“

A šta gledatelji misle?

„Volim ženske kontakt-sportove, volim vidjeti poneki udarac....“

„Vrlo je zabavno. Da budeš bolji moraš nekoga i potkačiti....“ – uzvikuju dvije nasumce zaustavljene gledateljke

Roller Derby, kako se u Americi naziva taj sport, neće, kako sada stvari stoje, ponovo pasti u zaborav.

XS
SM
MD
LG