Linkovi

Six Flags: Učenje fizike u zabavnom parku


Učenici na ovom mjestu imaju priliku iskusiti iz prve ruke ono o čemu su pričali na času.

Jedan dan svake godine, mnogi zabavni parkovi u Sjedinjenim državama budu zatvoreni za javnost. Ali roller coasteri i druge zanimacije postanu elementi specijalnog iskustva učenja.

Možda je teško povjerovati, ali ovi tinejdžeri nisu pobjegli sa nastave. Zabavni park je na jedan dan pretvoren u laboratoriju za fiziku. I vožnja roller coasterom je dio nastavnog programa. Nastavnica Sonia Faletti je provela jedan dan sa učenicama časa fizike.

Moja filozofija podučavanja fizike je da učenici to trebaju vidjeti, dodirnuti, uraditi. Ne možete naučiti fiziku slušajući, kaže Sonia Faletti.

Učenici na ovom mjestu imaju priliku iskusiti iz prve ruke ono o čemu su pričali na času. Oni sa sobom nose instrumente koji će im pomoći da tokom vožnje urade vlastite proračune. Jedan sofisticiraniji uređaj, kojeg privežu oko struka, bilježi podatke. Prvi redovi pokazuju ubrzanje, a donji vrijednost na barometru.

Na barometru možete vidjeti kretanje gore i dole i možete reći gdje ste se osjećali teškim, gdje ste imali osjećaj da padate, da ste u bestežinskom stanju, da idete prema gore, objašnjava gospođa Faletti.

Učenici na sebi tokom vožnje nose specijalne instrumente za mjerenje
Učenici na sebi tokom vožnje nose specijalne instrumente za mjerenje

Jessica Taylor kaže da joj je to iskustvo pomoglo da shvati da je fizika mnogo više od matematičkih jednačina.

Kada god sam na roller coasteru pomislim na ljude koji su ga dizajnirali i inžinjere koji su to sve morali matematički izračunati.

Kate Fogarty kaže da poznavanje nauke koja stoji iza takvih vožnji, njih ne čini nimalo manje zabavnim.

Zapravo mislim da je to mnogo više zabavno, jer shvatate šta se sve dešava i zašto ne ispadnete iz svog sjedišta.

I to je glavni cilj ove vježbe. Sonia Faletti kaže da posjeta zabavnom parku Six Flags vjerovatno neće inspirirati mnoge studente da postanu inžinjeri, ali da će oni zasigurno uvijek pomisliti na fiziku kada god se budu vozili na roller coasteru.

XS
SM
MD
LG