Linkovi

Roger Williams, za klavirom od treće godine


Roger Williams, za klavirom od treće godine
Roger Williams, za klavirom od treće godine

Rogerov je nadimak bio predsjednički pijanist, budući da je svirao pred devet američkih predsjednika

Slavni klavirist Roger Williams umro je nedavno, u Los Angelesu u Kaliforniji od raka gušterače. Bilo mu je 87 godina. Osvrćemo se na njegovu blistavu karijeru koja je trajala 60 godina.

Solo dionice na klaviru Rogera Williamsa mogu se čuti svugdje, od dizala do liječničkih čekaonica, pa i prestižnih glazbenih dvorana i Bijele kuće. Rogerov je nadimak bio predsjednički pijanist, obzirom da je nastupao pred devet predsjednika počeviši od Harrya S. Trumana po čijem je izboru izveo klasične skladbe Bacha i Ravela.

Williams je rođen u gradu Omaha u Nebraski, pod imenom Louis Wertz. Ubrzo se s obitelji preselio u Des Moines u Iowi, gdje je, kad mu je bilo tri godine počeo svirati klavir u crkvi svog oca.

Na sveučilištu Drake studirao je klavir, da bi se nakon služenja u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, preselio u New York, gdje je studirao na Julliardu s jazz velikanom Teddyem Wilsonom.

Dok je bio u New Yorku, pristao je na klaviru pratiti pjevača s kojim je trebao nastupiti u televizijskoj emisiji posvećenoj mladim glazbenim talentima. Kad se pjevač nije pojavio on je sam izveo instrumentalnu verziju skladbe "I Got Rhythm", i s njom osvojio prvu nagradu. Williams je potom potpisao ugovor za glazbenu kuću Kapp Records, i ubrzo se 1955. godine proslavio sa snimkom skladbe "Autum Leaves".

Williamsova izvedba skladbe "Autumn Leaves" provela je četiri tjedna na prvom mjestu top liste, i do danas je jedina klavirska instrumentalna skladba koja je dosegla broj jedan na top listi magazina Billboard. Ovaj ga je magazin također proglasio najbolje prodavanim klaviristom svih vremena.

Premda je školovan kao blues, jazz i klasični pijanist, Williams je najpoznatiji po svojim izvedbama čuvenih pop skladbi, hitova kao što su "Beyond The Sea", "Almost Paradise", "Till", te "Near You" i "Born Free". Roger Williams je prvi pijanist koji je dobio svoju zvijezdu na hollywoodskom Pločniku slavnih, a prošle je veljače u 86-toj godini nastupio na memorijalnom koncertu u čast Ronalda Regana. Kao veliki zagovornik glazbenog obrazovanja Williams je jednom izjavio da je važno djecu upoznati s klasičnom glazbom prije nego odrastu i propuste priliku zavoljeti ju. Klavirist Roger Williams preminuo je osmog listopada 2011, u svojem domu u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG