Linkovi

Trumpovom bliskom saradniku 40 mjeseci zatvora


Rodžer Stoun po izricanju presude pred Federalnim okružnim sudom (Foto: REUTERS/Mary F. Calvert)
Rodžer Stoun po izricanju presude pred Federalnim okružnim sudom (Foto: REUTERS/Mary F. Calvert)

Rodžeru Stounu, dugogodišnjem prijatelju i savezniku predsjednika SAD Donalda Trumpa, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od četrdeset mjeseci.

Stoun je u novembru 2019. osuđen po ukupno sedam tačaka optužnice za laganje članova Kongresa, pokušaja da utiče na svjedoke i opstrukciju istrage Odbora za obavještajne poslove u Predstavničkom domu o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016.

Ejmi Berman Džekson, sudija Federalnog okružnog suda, prilikom obrazlaganja presude, izjavila je da je Stoun zaslužio značajnu zatvorsku kaznu – ali da je sedam do deset godina zatvora, koliko je predložilo tužilaštvo - previše.

Sud je zatvorsku kaznu od 40 mjeseci izrekao poslije neočekivanog postupka sekretara Bara, koji se umiješao u slučaj Stouna i zatražio smanjenje prvobitno predložene kazne.

Pravni zastupnici 67-godišnjeg Rodžera Stouna tražili su za svog klijenta uslovno oslobađanje – navodeći kao razloge za to njegove godine, zdravlje i čist dosije.

Taj slučaj obilježile su kontroverze pošto je nakon istupa sekretara Bara, koji je zatražio da se Stounu umanji kazna, reagovao predsjednik SAD-a Donald Trump, koji ga je zbog te inicijative pohvalio.

Američki predsjednik, koji je tokom nedjelje odobrio pomilovanja za jedanaest zatvorenika iz uticajnijih sfera društva, poručio je da se, za sada, uzdržava od takvih poteza.

“Neću se koristiti širokom ovlašćenjima kojima raspolažem kao predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Trump tokom boravka u Las Vegasu.

“Želim da se proces okonča. Mislim da je to najbolje jer bih volio da Rodžer bude oslobođen", rekao je Trump.

U međuvremenu, četvoro federalnih tužilaca koji su predložili da Rodžer Stoun bude osuđen na sedam do devet godina zatvora povuklo se iz slučaja poslije intervencije sekretara za pravosuđe.

Prijedlog o blažoj kazni za Rodžera Stouna aktuelizovao je nedoumice o Trumpovom uticaju na Sekretarijat za pravosuđe, koji bi trebalo da djeluje nezavisno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG