Linkovi

Rodni list Amerike: zemljovid kartografa Martina Waldseemuellera iz 1507.


Detalj Waldseemuellerog zemljovida na kojemu je upisan naziv novog kontinenta, America
Detalj Waldseemuellerog zemljovida na kojemu je upisan naziv novog kontinenta, America

Vjerujući da je Amerigo Vespucci, a ne Kolumbo, otkrio zapadnu hemisferu, Waldseemueller je misteriozni novi kontinent, na svojoj karti, prozvao Amerika, što je, na latinskom, ženski rod Amerigovog imena

Jeste li znali da Amerika, baš kao i milijuni njenih građana, ima svoj rodni list? Ne radi se o Deklaraciji neovisnosti, dokumentu kojeg je 1776. potpisala skupina utemeljitelja nacije, kojom je proglašena neovisnost od kolonijalnih britanskih vladara. Ustvari, ne radi se o certifikatu, ili bilo kakvoj vrsti dokumenta. Naime, ovaj rodni list je jedna zemljopisna karta.

Stotinu-šezdeset-devet godina prije nego je postojala država zvana Sjedinjene Američke Države, njemački kartograf Martin Waldseemueller izradio je zemljovid zapadne hemisfere u kojem se po prvi puta spominje ime Amerika. Bilo je to 15 godina nakon što su se đenovski istraživač Kristofor Kolumbo i njegova posada po prvi puta otisnuli na zapad iz Europe, i naišli na čudnu, ogromnu novu zemlju.

Ova je karta nastala prema uvjerenju Ameriga Vespuccija da je ova daleka zemlja ustvari novi kontinent, odnosno, kako se kasnije pokazalo, dva nova kontinenta.

Vespucci, koji je bio Talijan, našao se na portugalskoj ekspediciji u današnji Brazil, nekoliko godina nakon Kolumbovog putovanja. Vjerujući da je Vespucci, a ne Kolumbo, otkrio zapadnu hemisferu, katrograf Waldseemueller je misteriozni novi kontinent, na svojoj karti, prozvao Amerika, što je, na latinskom, ženski rod Amerigovog imena.

Ručno načinjena karta novog svijeta izdrađena je u 12 odjeljaka. Vlasnik joj je bio jedan njemački princ i njegovi potomci, te se više od 350 godina nalazila u njihovom starom dvorcu. Kongresna knjižnica, u kojoj se inače nalazi najveća zbirka zemljovida i atlasa u svijetu, 2003. godine je kupila ovu kartu, koja je postala poznata kao američki rodni list, za 10 milijuna dolara.

Američki Savezni institut za standarde i tehnologiju izradio je hermetički zatvorenu kutiju, ispunjenu plinom, u kojoj se čuva Waldseemuellerova karta. Izložena je u dvorani za posjetitelje u Kongresnoj knjižnici, u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG