Linkovi

U sjećanje na Rodneyja Kinga


Šokirani članovi obitelji okupili su se u Kingovu domu u Rialtu, predgrađu Los Angelesa, gdje je Kingova zaručnica našla njegovo tijelo na dnu bazena. Na tijelu nije bilo vidljivih ozljeda ili tragova koji bi upućivali na nasilnu smrt Kinga.

Prošlo je točno 20 godina od rasnih nemira koji su Los Angeles potresli nakon što su policajci, koji su ga pretukli, bili oslobođeni optužbe. Brutalno premlaćivanje, nakon automobilske potjere, snimio je slučajni prolaznik.

Tokom šest dana nemira živote su izgubile 53 osobe, tisuće bile ranjene, a materijalna šteta iznosila oko milijardu dolara.

Potreseni Rodney King apelirao je za mir: “Zar ne možemo svi zajedno i u miru živjeti? Zar ne možemo zajedno živjeti? Zar ne možemo zaustaviti te strahote, zbog starijih i zbog djece?”

S potpisivanja knjige "The Riot Within: My Journey from Rebellion to Redemption", u New Yorku, 24. travanj 2012.
S potpisivanja knjige "The Riot Within: My Journey from Rebellion to Redemption", u New Yorku, 24. travanj 2012.
King se, protiv svoje volje, našao u središtu pažnje. Zbog alkohola i droge, doći će nekoliko puta još u sukob sa zakonom, ali i napisati knjigu i govoriti u javnosti i na koncu naučiti nositi se s neočekivanom slavom.

Povodom 20. godišnjice nemira, govorio je o svojem životu u intervjuu za losangelesku TV stanicu KABC.

“Ne kajem se ni zbog čega. Napravio sam neke gluposti u životu, ali sam od njih i naučio. Učio sam na svim svojim pogreškama. I još uvijek učim.”

Dobar dio južnog dijela Los Angelesa, koji je stradao u nemirima 1992., obnovljen je, ali nezaposlenost je i dalje velika, a njegovo se manjinsko stanovništvo još uvijek nosi s kriminalom i drugim socijalnim problemima.

King je primio odštetu u visini od oko 4 milijuna dolara, ali veći je dio otišao odvjetnicima; ipak, kupio je skromnu kuću u Rialtu gdje je, u nedjelju, i pronađen mrtav u bazenu.
XS
SM
MD
LG