Linkovi

Roditelji u Afganistanu prodaju sopstvenu djecu da bi preživjeli


Kandi Gul, koja drži malog brata u rukama, prodata je za udaju.
Kandi Gul, koja drži malog brata u rukama, prodata je za udaju.

U selu na zapadu Afganistana, razorenog ratom i siromaštvom, jedna žena se bori za svoju maloljetnu kćerku.

Suprug Aziz Gul prodao je njihovu desetogodišnjakinju drugoj porodici, koja je želi za udaju, a depozit koji je dobio služio mu je da prehrani preostalo petero dece. Drugi izbor bi bio da umru od gladi, pa je morao da žrtvuje jedno dijete da bi spasio ostale.

Mnogi Afganistanci se odlučuju na ovako očajne korake kako bi se izvukli iz vrtloga siromaštva.

Ugovoreni brakovi su uobičajeni u toj zemlji. Mladoženjina porodica plati mladinoj za djevojčicu, koja ostaje kod roditelja dok ne napuni 15 godina.

Ali, mnogi nisu u mogućnosti ni da im obezbjede osnovne stvari poput hrane, pa onda puste djevojčice da se odsele kod budućeg supruga i mnogo ranije.

Aziz Gul prijeti da će se ubiti ako njena kćerka Kandi bude odvedena. I Aziz su udali sa 15 godina.

Kaže da joj je "srce stalo i da je poželjela da umre" kada joj je muž rekao da je prodao Kandi. Gul sada pokušava da motiviše svoje rođake u selu da skupe novac, oko 1.000 dolara, i da vrate Kandinom budućem mužu.

Njen suprug je pobjegao iz straha da bi ga Gul prijavila vlastima jer su talibani zabranili ugovorene brakove.

U drugom dijelu izbjegličkog kampa, otac četvero djece Hamid Abdulah, prodaje svoje kćerke za udaju, jer mu je novac očajnički potreban za liječenje oboljele supruge. Supruga nosi njihovo peto dijete.

Ne može da vrati novac koji je pozajmio za liječenje svoje supruge, pa je prije tri godine uzeo depozit za stariju kćerku Hošran koja sada ima sedam godina, a mladoženja ima 18. Njegova porodica saglasila se da sačeka još malo prije nego što Hošran ode da živi sa njima, a tada će i Abdulah dobiti cijelu sumu.

Ali, njemu je novac potreban odmah i zato pokušava da ugovori brak za šestogodišnju Naziu, za oko 200-300 dolara.

"Nemamo šta da jedemo i ne mogu da platim liječenje supruge", kaže Hamid.

Ekonomska situacija u Afganistanu dodatno je pogoršana haotičnim povlačenjem SAD i drugih saveznika iz te zemlje i dolaskom talibana na vlast. Međunarodna zajednica zamrznula je sredstva Afganistanu dok talibani ne dokažu da nisu više brutalni kao prije 20 godina.

Aktivisti kažu da skoro polovina populacije nema dovoljno hrane.

"Situacija se pogoršava, a posebno pate djeca", kaže direktorica organizacije Vizija svijeta, Ašunta Čarls, koja vodi i kliniku za raseljene u Heratu.

"Srce mi se slama kada vidim da porodice prodaju djecu da bi nahranile ostatak porodice".

Prodaja dječaka nije toliko česta kao prodaja devojčica, a i kada se desi - obično je riječ o prodaji djeteta porodici koja nema svoju djecu.

Prema procjenama UN, 3,2 miliona djece mlađe od pet godina je u riziku od neuhranjenosti.

Čarls je pozvala humanitarnu zajednicu da pomogne Afganistancima, jer im je to očajnički potrebno.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG