Linkovi

Uhapšeni roditelji tinejdžera optuženog za pucnjavu u školi u Michiganu


James i Jennifer Crumbley video linkom prate iznošenje optužnice protiv njihovog sina Ethana.
James i Jennifer Crumbley video linkom prate iznošenje optužnice protiv njihovog sina Ethana.

Policija u državi Michigan na srednjem zapadu SAD saopštila je da je uhapsila roditelje tinejdžera optuženog za četiri ubistva prvog stepena u pucnjavi u utorak u njegovoj srednjoj školi.

James i Jennifer Crumbley su uhapšeni rano u subotu u Detroitu, saopštila je policija.

Tužilac je podnio optužnicu protiv roditelja za ubistvo iz nehata u vezi sa smrću.

James i Jennifer Crumbley su optuženi po četiri tačke, tri dana nakon što je njihov 15-godišnji sin Ethan otvorio vatru u srednjoj školi u Oxfordu, oko 60 kilometara od Detroita, i ubio četvero učenika i ranio još sedam osoba.

Pošto se nisu pojavili pred sudom, za njima je izdata potjernica. Advokat para rekao je vlastima da su napustili grad ranije ove nedjelje radi sopstvene bezbjednosti, navodi AP.

Četiri dana prije pucnjave, Ethan je sa ocem otišao u prodavnicu oružja gdje su kupili poluautomatski pištolj. Kasnije tog dana, Ethan je objavio fotografije pištolja na društvenim medijima, navodeći da je "upravo nabavio novu ljepoticu".

Njegova majka je narednog dana napisala da njih dvoje "isprobavaju njegov poklon za Božić", saopštila je tužiteljica okruga Oakland Karen McDonald​.

Zakon Michigana zabranjuje mlađima od 18 godina da kupuju ili posjeduju oružje, osim u posebnim okolnostima kao što je lov sa dozvolom, i pod nadzorom odrasle osobe.

Tužiteljica je na konferenciji za novinare izjavila da je cilj optužnice da se "uputi poruka da vlasnici oružja imaju odgovornost".

Znaci upozorenja

Tužioci su opisali nekoliko zastrašujućih znakova upozorenja na moguću tragediju u danima prije pucnjave. Jednog dana, jedan od nastavnika je vidio Ethana kako pretražuje stranice sa municijom na svom telefonu za vrijeme časa, i obavijestio upravu škole. Škola je ostavila poruke Ethanovoj majci ali ona nije odgovorila na njih. U SMS poruci sinu, majka je napisala "LOL, ne ljutim se na tebe, moraš da naučiš da te ne uhvate".

Na jutro pucnjave, nastavnik je otkrio crtež Ethana na kome se vidi pištolj, metak i osoba koja krvari, uz natpis "krv je svuda" i "misli ne prestaju - pomozite mi", objavila je tužiteljica.

Otac i majka su pozvani u školu, gdje im je savjetovano da sina odvedu kod psihologa u roku od 48 sati, dodala je tužiteljica. Oni su bili protiv ideje da odvedu sina iz škole, i nisu mu pretražili ranac niti ga pitali za pištolj, rekla je.

"Ideja da su roditelji mogli da pročitaju te riječi, znajući da im je sin imao pristup smrtonosnom oružju koje su mu sami dali je strašna, i po meni - to je krivično djelo", izjavila je tužiteljica.

Ethan se vratio na čas, a kasnije izašao iz kupatila sa pištoljem, ubio četvero učenika i ranio još sedam osoba. Kada je objavljena vijest o pucnjavi u školi, majka je Ethanu uputila SMS poruku: "ne radi to", saopštilo je tužilaštvo.

Otac se, za to vrijeme, vratio kući da provjeri gdje je pištolj, a zatim nazvao policiju da prijavi da je njegov sin možda napadač u školi. Ethanovi roditelji su pištolj držali u nezaključanoj fioci u svojoj spavaćoj sobi.

Učenici srednje škole u Oxfordu na bdijenju u lokalnoj crkvi, 1. decembra 2021.
Učenici srednje škole u Oxfordu na bdijenju u lokalnoj crkvi, 1. decembra 2021.

Za razliku od nekih država, zakon Michigana ne nalaže vlasnicima oružja da čuvaju svoje oružje na bezbjednom mjestu kome djeca nemaju pristup.

Ethanu će se suditi kao punoljetnoj osobi, iako je mlađi od 18 godina.

Napad u Oxfordu je bio najteža školska pucnjava ove godine, prema podacima medijske organizacije Education Week koja prati američku prosvjetu.

To je ujedno i najnoviji incident u decenijama dugoj historiji masovnih ubistava u američkim školama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG