Linkovi

Rocky Mountains - sve naseljeniji, zagađeniji i ugroženiji


Prometna gužva u vrijeme odlaska na posao, ali ne u Los Angelesu ili New Yorku, već u predjelu Rocky Mountains u Coloradu, između Denvera i Colorado Springsa
Prometna gužva u vrijeme odlaska na posao, ali ne u Los Angelesu ili New Yorku, već u predjelu Rocky Mountains u Coloradu, između Denvera i Colorado Springsa

Za one koji svakodnevno putuju na posao ne postoji jutarnja ili popodnevna prometna gužva na autocesti 25 između Denvera i Colorado Springsa jer – kako kažu – cesta je zapravo jedno veliko parkiralište

Za mnoge Amerikance “dobar život” znači vlasništvo nad komadićem zemlje, ili barem nad pogledom na – planinski masiv Rocky Mountains, odnosno američki Stjenjak. Koga ne bi privukli snijegom pokriveni planinski vrhovi, bogata flora i fauna te pješačke i skijaške staze koje oduzimaju dah? No, u ovom dijelu zemlje postoji i problem zbog kojeg se ljudima doslovce “oduzima dah” – smog.

Naime, veliki gradovi koji se nalaze na visokoj nadmorskoj visini – poput Denvera i Colorado Springsa u državi Colorado te Salt Lake Cityja u državi Utah – tako su razvijeni da se za dana, zbog štetne sumaglice nastale zagađenjem, ne mogu vidjeti okolne planine. Ujutro i navečer, posebice vikendom, oko brojnih planinskih gradova može se vidjeti beskrajna spirala svjetala terenskih automobila kako vijuga kroz ono što su nekoć bila netakntuta brda i klisure.

Površine divovskih proporcija okružene borovima raščišćene su za izgradnju novih kuća. Raskošne planinske kuće grade se u divljini, mjestima tako daleko od civilizacije da im se neće moći pomoći u slučaju šumskog požara, upozoravaju lokalni vatrogasci. Drugi su pak pokosili livade i izgradili svoje male rančeve s pogledom na planine.

Za one koji svakodnevno putuju na posao ne postoji jutarnja ili popodnevna prometna gužva na autocesti 25 između Denvera i Colorado Springsa jer – kako kažu – cesta je zapravo jedno veliko parkiralište. Predgrađa Denvera toliko su se širila prije nastupa američke ekonomske krize da su stotine rančera iz Sjevernog Colorada prodali zemlju građevinskim kompanijama i preselili se na sjever, u slabo naseljeni Wyoming.

Iako mnogi dijelovi američkog Zapada oskudijevaju vodom, u Stjenjaku je, sudeći po mnogim potocima i slapovima, čini se, ima u izobilju. Međutim, nova stambena naselja i shopping centri crpe vodu podno planinskih vrhova te je tako manje vode za prerije. Osim toga, širenje ljudskih nastambi konstantno smanjuje staništa orlova, losova i medvjeda. A sve to zbog potrage Amerikanaca na Zapadu zemlje za jednostavnijim životom, bliže prirodi.

XS
SM
MD
LG