Linkovi

Roboti koji rade zauvijek


Mali robot kojem nisu potrebne baterije.
Mali robot kojem nisu potrebne baterije.

Većini robota su potrebne baterije, koje vremenom slabe, stvarajući probleme sa funkcionisanjem, te kasnije dodatni elektronski otpad u životnoj okolini. Na Univerzitetu države Washington prave male robote bez baterija koji pronalaze sopstvene izvore energije.

Mali robot može da stane na vrh prsta, ali veličina Milimobajla ne smije zavara. Nezavisniji je od većine svojih većih konkurenata, kaže Kyle Johnson jedan od njegovih tvoraca.

“Postoje fotodiode koje su mali senzori koji mogu da detektuju svjetlost na svakom uglu, tako da on može da se kreće ka najvećem svjetlu, tako da zapravo traži sopstveni izvor energije", objašnjava Johnson.

Robot može da radi zauvijek uz pomoć energije okoline, kao što su svjetlost ili radio talasi, bez korištenja baterija koje doprinose elektronskom otpadu.

Minijaturni roboti koji traže sopstvene izvore energije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Tim Univerziteta države Washington specijalizovan je za korištenje materijala koji su neškodljivi za životnu sredinu da bi razvio male elektronske uređaje, uključujući potpuno biološki razgradljive kompjuterske miševe i origami mikro letjelice sa senzorima za prikupljanje podataka koje mogu da promijene oblik tokom leta da bi prilagodile putanju.

Sve se pravi ručno, a jedan od tvoraca Visente Arojos kaže da to može da bude izazov za strpljenje članova tima koji rade sa pincetom pod mikroskopom.

“Elektronika mi je bila strast od detinjstva. Ali raditi u malim razmjerama - i u ovim razmjerama - je nešto što nisam mogao ni da zamislim", kaže Arojos.

Vikram Lijer objašnjava da njegov tim ima svu potrebnu opremu.

“Da napravimo naše prototipove, uključujući stvari kao što je laserski mikromašinski sistem koji koristimo za izgradnju strujnih kola i mikroskopa i alata koji koristimo da ih sastavimo", objašnjava Lijer.

Robot veličine novčića može da nosi skoro tri puta više od svoje težine, dok prikuplja podatke u različitim okruženjima. Jedan od tvoraca Zekeri Englhart opisuje ono što slijedi.

“Radujemo se pronalaženju načina da mnogi od ovih malih robota rade zajedno na ispunjavanju složenijih zadataka, kao što je praćenje čitavih industrijskih područja ili traženje štetnih sastojaka u životnoj sredini", ističe Englhart.

Tim se nada da će primijeniti istu tehnologiju bez baterija u medicinskim uređajima i za istraživanje svemira.

XS
SM
MD
LG