Linkovi

Robonauti u pomoć astronautima


Logo Američke agencije za svemirska istraživanja, NASA
Logo Američke agencije za svemirska istraživanja, NASA

Američka svemirska agencija, NASA, poslala čovjekolikog robota tamo gdje niti jedan čovjekoliki robot nije bio do sada

NASA je korak bliže ostvarenju suradnje između okretnog humanoidnog robota i astronauta.

Robonaut 2, ili kako ga još zovu R2, na Međunarodnoj je svemirskoj postaji još od prošle godine. Ali trebalo je vremena za provjeravanje svih njegovih senzora i sustava. Ekipa na Zemlji i astronauti na postaji temeljito su provjeravanja obavili i prilično su uzbuđeni zbog njihovog posebnog novog člana.

Postoje četiri robonauta, ali jedini u svemiru je R2. S jednim od njegove braće upoznali smo se prošle godine, u Smithsonian muzeju za aeronautiku i svemirska istraživanja.

Inženjeri su robonaute razvili imajući na umu njihovu interakciju s ljudima, kaže menadžer ovog NASA-inog projekta, Ron Diftler:

“A za tu interakciju želite da je ugodna i normalna, da bude upravo onakva kakva je kad čovjek susretne čovjeka.”

NASA i General Motors zajedno su radili na stvaranju Robonauta.

On poslove može obavljati samostalno ili teleoperacijom, vođenjem sustava s udaljenog mjesta, objašnjava inženjer Mike Goza:

“Tad je u biti kaciga važna. U nju su ugrađena dva ekrana, za lijevu i desnu kameru, koje robonautu omogućuju vid, a meni da vidim ono što on vidi.”

Zahvaljujući senzorima postavljenima na njegovoj kacigi i na rukavicama, robonaut može oponašati i pokrete inženjera.

“Tu je robonaut," kaze Mike Goza, "kao jedna ogromna marioneta.”

Njegove su ruke čovjekolike, poput čovjeka njima i poseže za predmetima.

To je važno zato što su dijelovi koje treba servisirati u svemiru, kao i alat koji se pri tome koristi, zamišljeni i razvijeni imajući ljudske ruke na umu.

Robonauti bi, dodaje Mike Goza, mogli skratiti vrijeme koje astronauti provode izvan letjelice, u opasnom svemirskom okolišu:

“Ono što bismo željeli postići, to je da kad astronauti spavaju, robonauti izlaze van, pripremaju sve što je potrebno da bi astronauti obavili kad oni krenu van, u svemirsku šetnju.”

Osim asistiranja astronautima, inženjeri za robonaute predviđaju i neke druge funkcije kao što je rutinsko održavanje unutrašnjosti letjelice.

Robonaut nije prvi NASA-in robot u svemiru. Prisjetimo se rovera na Marsu, kaže kustosica svemirske zbirke u Muzeju za aeronautiku i svemirska istraživanja, Valerie Neal:

“Roboti cijelo vrijeme vrše istraživanja na planetama, ali nisu imali izgled čovjeka do sada, a nisu se ni ponašali poput čovjeka. To je i ono najuzbudljivije kad je riječ o ovom robotu – i svojim izgledom i svojim ponašanjem sličan je čovjeku, vrlo dobro i lijepo građenom čovjeku.”

Robonauti će možda jednog dana biti spremni za svemirska istraživanja, ali za sada, NASA još uvijek ispituje i testira potencijale ovog prototipa robotičkog astronauta.

XS
SM
MD
LG