Linkovi

Robin Shepherd: 'Holbrooke je znao kako pregovarati s opasnim i teškim ljudima'


Robin Shepherd: 'Holbrooke je znao kako pregovarati s opasnim i teškim ljudima'
Robin Shepherd: 'Holbrooke je znao kako pregovarati s opasnim i teškim ljudima'

David Lidington: "Odlučna diplomacija Richarda Holbrooke pomogla je okončati taj rat. Pomogao je spasiti ljudske živote i dovesti mir na naš kontinent na kojem se vodio građanski rat i oštar sukob i svi Europljani su njegovi dužnici."

Kao što se moglo i očekivati smrt Richarda Holbrookea izazvala je brojne reakcije u diplomatskim krugovima diljem svijeta.

Riječi pohvale američkom diplomatu Richardu Holbrookeu čule su se od Islamabada do Bruxellesa.

Američka državna tajnica Hillary Clinton odala je priznanje Holbrookeu zbog njegove 'robusne i odlučne diplomacije'. U Pakistanu ga je predsjednik Asif Ali Zardari nazvao 'prijateljem'. A u Bruxellesu je glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen pozdravio Holbrookeovi viziju i odlučnost, a počast mu je odalo i nekoliko diplomata Europske unije. Britanskim ministar za europska pitanja i NATO savez David Lidington pozdravio je Holbrookeovu ulogu glavnog arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini: "Odlučna diplomacija Richarda Holbrooke pomogla je okončati taj rat. Pomogao je spasiti ljudske živote i dovesti mir na naš kontinent na kojem se vodio građanski rat i oštar sukob i svi Europljani su njegovi dužnici."

Čak je i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji se nalazi na suđenju u den Haagu, izrazio žaljenje zbog Holbrookeove smrti.

Za analitičara Anthonyja Dworkina iz Europskog vijeća za vanjsku politiku Daytonski sporazum je najvjerojatnije najveće Holbrookeovo postignuće: "Mislim da je Holbrooke bio taj koji je predvodio pomak prema agresivnijem ali ipak diplomatskom odgovoru i njegova uloga u vođenju Daytonskog mirovnog procesa bila je uistinu primjerena u smislu postizanja rješenja za ovaj sukob."

Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Holbrooke je ostavio traga na skoro svakom kontinentu, radeći kao diplomat u Sajgonu tijekom Vijetnamskog rata, služeći kao veleposlanik u Njemačkoj, pokušavajući riješiti sukobe u Africi i u novije vrijeme služeći kao posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan.

Robin Shepherd direktor je za međunarodnu politiku pri londonskoj organizaciji Henry Jackson Society. On vjeruje da će za Holbrookeovim ponekad grubim stilom diplomacije uvijek vladati potražnja: "Naravno nijansa je bitna, ali na svijetu postoji mnogo opasnih i teških ljudi s kojima se treba nositi i trebaju vam odlučni pregovarači da s njima komuniciraju."

A Richard Holbrooke – kaže Robin Sheperd - bio je jedan od njih.

XS
SM
MD
LG