Linkovi

Otvorena vremenska kapsula nađena ispod spomenika generalu Konfederacije


Konzervatori rade na vremenskoj kapsuli nađenoj u pijedestalu spomenika generalu Konfederacije Robertu Leeu 28. decembra 2021. (Foto: AP/Sarah Rankin)
Konzervatori rade na vremenskoj kapsuli nađenoj u pijedestalu spomenika generalu Konfederacije Robertu Leeu 28. decembra 2021. (Foto: AP/Sarah Rankin)

Stručnjaci za konzervaciju u Richmondu, glavnom gradu Virginije, izvadili su knjige, novac, municiju, dokumenta i druge predmete iz vremenske kapsule nađene u ostacima pijedestala spomenika generalu Konfederacije Robertu Leeu.

Kate Ridgway​, konzervatorica u Sekretarijatu za istorijske resurse Virginije, kaže da dimenzije i materijal od koga je kutija napravljena - bakra - odgovaraju istorijskim iskazima o postojanju vremenske kapsule. A kako je pažljivo raspakovan sadržaj kutije, predmeti u njoj su po svemu sudeći odgovarali opisu kapsule iz 1887. koju su arheolozi tražili.

"Čini se da to jeste kutija koju smo očekivali da nađemo u podnožju spomenika", rekla je Ridgway novinarima.

Prema dokumentima u arhivi Biblioteke Virginije, nekoliko desetina građana, firmi i organizacija iz Richmonda priložilo je oko 60 predmeta kapsuli.

Kutija je otkrivena i pažljivo izvučena sa lokacije gdje se nalazio spomenik u ponedjeljak, što je bio kraj druge potrage za tajanstvenom kapsulom. Ridgway kaže da je kutija, teška 16 kilograma, pronađena u vodi u malom udubljenju u pijedestalu. Sadržaj je bio vlažan, ali u boljem stanju nego što su konzervatori očekivali.

"Nisu bili pretvoreni u kašu, što je sjajno", rekla je Ridgway.

Historijska dokumenta dovela su do spekulacija da će se u kapsuli možda nalaziti rijetka i historijski značajna fotografija preminulog predsjednika Abrahama Lincolna. U jednom novinskom članku među predmetima stavljenim u kutiju pomenuta je i "slika Lincolna kako leži u kovčegu".

U utorak, konzervatori su u vremenskoj kaspuli pronašli fotografiju iz političkog žurnala "Harper's Weekly" iz 1865. godine, na kojoj se po svemu sudeći vidi ožalošćena osoba na Lincolnovom grobu - ali to nije bila fotografija kojoj su se nadali.

Radnici na mjestu uklonjenog spomenika generalu Leeu u trenutku izvlačenja vremenske kapsule iz 1887. godine, u Richmondu, 27. decembra 2021.
Radnici na mjestu uklonjenog spomenika generalu Leeu u trenutku izvlačenja vremenske kapsule iz 1887. godine, u Richmondu, 27. decembra 2021.

Historičar Harold Holzer, koji je posebno proučavao Lincolnov život, ranije je rekao za AP da je malo vjerovatno da se u kapsuli nalazi prava fotografija Lincolna u kovčegu, jer je jedinu poznatu takvu fotografiju predsjednika na odru snimio fotograf Jeremiah Gurney​ u Gradskoj kupštini New Yorka, 24. aprila 1865.

Sadržaj tijesno upakovane kutije se proširio i slijepio zbog vlage, zbog čega je raspakivanje bilo teško, pa su konzervatori odlučili da smanje pritisak tako što su isjekli jednu stranu pakovanja.

"Nije idealno, ali tako je", rekla je Ridgway.

Nakon što su ona i nje tim pažljivo izvukli svaki predmet, drugi konzervatori će ih dalje proučavati u laboratorijama. Mnogi od dokumenata su oštećeni zbog vode i vremena, ali su i dalje bar djelimično čitljivi.

Među nekoliko knjiga, pamfleta i časopisa, u kutiji se nalazi i koverat sa novcem Konfederacije, koji su konzervatori pažljivo odvojili, kao i dva rezbarena predmeta, jedan masonski simbol i zastava Konfederacije navodno napravljena od drveta koje je raslo iznad groba generala Stonewalla Jackson​a.

Izvučena su i dugmad, novčići i vrsta metka korištena u američkom građanskom ratu. Posebna jedinica za eksplozive je prvo pregledala kapsulu u ponedjeljak, da provjeri da u njoj nema municije koja bi mogla da eksplodira.

Guverner Virginije Ralph Northam​ naredio je da se ogromna statua generala Leea na konju ukloni 2020, u trenutku globalnog protestnog pokreta koji je nastao zbog policijskog ubistva crnca Georgea Floyda. Zbog sudskih procesa i tužbi, spomenik je uklonjen tek u septembru, nakon što je sud dao konačnu dozvolu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG