Linkovi

Robert F. Kennedy mlađi, poznati antivakser, kandidovao se za predsjednika


ARHIVA: Advokat Robert F. Kenedi mlađi (Foto: REUTERS/Mike Segar)
ARHIVA: Advokat Robert F. Kenedi mlađi (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Robert F. Kennedy mlađi, član jedne od najpoznatijih američkih političkih porodica i protivnik vakcina, objavio je kandidaturu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke koja nema mnogo šansi za uspjeh.

Kennedy, koji je proteklih godina povezivan sa nekim ekstremno desničarskim ličnostima, kampanju je pokrenuo u srijedu u Bostonu, uporedivši je sa američkom revolucijom.

"Moja misija narednih 18 mjeseci ove kampanje i tokom predsjedničkog mandata biće da okončam koruptivno spajanje države i korporativne moći koja sada prijeti da nametne novu vrstu korporativnog feudalizma u našoj zemlji", rekao je Kennedy.

Za predsjedničku nominaciju demokrata kandidovala se i autorica knjiga za samopomoć Marianne Williamnson. Aktuelni predsjednik Joe Biden rekao je da planira da se ponovo kandiduje, ali još to nije ozvaničio. Očekuje se međutim da će lako osvojiti nominaciju.

Kennedy, bratanić američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i sin njegovog ubijenog brata Roberta, nekada je bio poznat kao advokat koji se bavio pitanjima očuvanja životne sredine. Međutim, tokom protekle dvije decenije postao je jedna od vodećih ličnosti u antivakserskom pokretu. Članovi porodice Kennedy i eksperti za javno zdravlje navode da je njegov rad da opasan i obmanjujući.

Njegovo protivljene vakcinama intenziviralo se poslije pandemije koronavirusa i razvoja vakcine protiv Covida 19. Prema istrazi agencije AP iz 2021. godine, Robert Kennedy bio je povezan sa antidemokratskim ličnostima i grupama. Pojavljivao se na skupovima na kojima su se širile neistine da su predsjednički izbori 2020. godine pokradeni, te pozdravljali nemiri na američkom Capitolu 6. januara 2021.

Bio je gost i Infowarsa, kanala koji vodi teoretičar zavjere Alexa Jonesa, zatim podcasta dugogodišnjeg Trumpovog saradnika Stevea Bannona u okviru kojeg je promovisao svoju knjigu u kojoj je vodećeg američkog epidemiologa doktora Anthonyja Faucija optuživao da učestvuje u "historijskom puču protiv zapadne demokratije".

Prema istrazi AP-a, Kennedy i njegova organizacija protiv vakcina "Odbrana dječjeg zdravlja" koristili su pandemiju da prikupljaju novčana sredstva i podršku, pa su udvostručili prihod od 2019. do 2021. Istraživači su utvrdili da je ta organizacija među najuticajnijim grupama koje šire dezinformacije o vakcinama. Nalozi organizacije na Facebooku i Instagramu su ukinuti zbog širenja dezinformacija.

Kennedy se često pozivao na naciste i Holokaust kada je govorio o mjerama za suzbijanje širenja Covida, kao što su obavezno nošenje maski i vakcinisanje. Izvinjavao se za neke izjave, uključujući i komentar da su građani 2022. godine u goroj situaciji od Anne Frank, koja je preminula u nacističkom koncentracionom logoru nakon što se godinama sa porodicom krila u jednoj kući u Amsterdamu.

XS
SM
MD
LG