Linkovi

Robert De Niro i Edward Norton u drami "Stone"


Edward Norton kao Stone u istoimenom filmu Johna Currana
Edward Norton kao Stone u istoimenom filmu Johna Currana

Glumci Robert De Niro i Edward Norton udružili su snage u novoj psihološkoj drami Stone, filmu u režiji Johna Currana. Priča se vrti oko osoba koje su prisiljene sučeliti se sa svojim manama, dok im njihovi vlastiti životi izmiču kontroli

Gerald Greeson, s nadimkom Stone, osuđen za podmetanje požara, biva pušten ranije iz zatvora, nakon čega brigu o njemu vodi Jack Marby, zadužen za osuđenike na uvjetnoj slobodi. Jack je 30 godina bio u službi zakona, redovito išao u crkvu i nosi auru pravednika. Međutim, on je loš prema svojoj ženi i cinik. Njegov se brak još jače počne raspadati kad on otpočne aferu s Lucettom, prekrasnom mladom ženom i Stoneovom suprugom. Robert De Niro, koji glumi Jacka, opisuje taj lik kao introvertnu osobu:

"To iskušenje, ta sirena koja stoji ispred njega, krivnja i sve te klasične, skoro biblijske, kušnje, za mene je to jedna priča o moralnosti."

Što Jack ne zna je to da je Stone zatražio od svoje žene da utječe na njega kako bi napisao povoljno izvješće o njemu kao osuđeniku na uvjetnoj slobodi. A Lucetta čini i više od toga. Glumica Milla Jovovich odlično glumi senzualnu Lucettu:

"S jedne strane ona je nevina kao dijete, no s druge je strane jako seksualna i animalna," opisuje Lucettu Milla Jovovich.

I dok se Lucetta potpuno prepušta strastima, Stone, nakon što je u zatvoru čitao religijske pamflete, prolazi kroz duhovnu preobrazbu.

Edward Norton pruža vrlo razrađenu ulogu zatvorenika čiji se karakter mijenja od prvotno neuhvatljivog do introspektivnog. Norton je u razgovoru za Glas Amerike rekao da niti jedna uloga koju igra ne odražava njegov vlastiti karakter:

"Većina uloga koje sam odigrao nisu vezane za nešto specifično niti za neko moje iskustvo. Meni je lako zamisliti sebe u životnim okolnostima drugih osoba."

Ova filmska priča na koncu nema iskupljenje. Na kraju, u borbi za nadmoć između Jacka i Stonea, dođe do preokreta: Jack se izgubi, dok Stone pronalazi svoj unutrašnji mir. Film Johna Currana je upečatljiva, odlično snimljena egzistencijalistička drama s jakom glumačkom postavom.

XS
SM
MD
LG