Linkovi

Roaming za Zapadni Balkani ukida se po ulasku u EU


Evropska komesarka za digitalizaciju Mariya Gabriel je izjavila u ponedjeljak u Beogradu da se očekuje da će cijene roaminga za države Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine, a da zemlje regiona moraju da postanu članice Evropske unije kako bi roaming u potpunosti bio ukinut.

"Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome", podsjetila je Gabriel poručujući da bi cijeli region trebalo da bude ohrabren da koristi šanse digitalizacije za ubrzan ekonomski razvoj.

"U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan - počet ćemo sa sniženjem cijena za mobilni internet. Željeli bismo da u julu 2019. godine cijena bude 70 centi po megabajtu“, rekla je evropska funkcionerka iz Bugarske.

Želja je da se 2020. godine cijena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu, precizirala je. Podsjetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG