Linkovi

Rizik za medijske radnike u Ukrajini ostaje visok


Arhiv - Novinari hodaju unutar uništenog skladišta u fabrici hrane, nakon ruskog napada u Brovariju, u pregrađu Kijeva, Ukrajina 29. marta 2022.
Arhiv - Novinari hodaju unutar uništenog skladišta u fabrici hrane, nakon ruskog napada u Brovariju, u pregrađu Kijeva, Ukrajina 29. marta 2022.

Smrt francuskog novinara u Ukrajini ove nedjelje postala je oštar podsjetnik na rizike za medije koji izvještavaju o ruskoj invaziji.

Frederic Leclerc-Imhoff, reporter francuske televizije BFM TV, izvještavao je o operaciji evakuacije u gradu Sjeverodonjecku u ponedjeljak, kada su ga pogodili geleri, navode ukrajinski i francuski zvaničnici.

U istom napadu je povrijeđen i njegov kolega Maxime Brandstaetter, koji također izvještava za BFM TV.

Sjeverodonjeck, ključni grad u regionu Donbasa, mjesto je intenzivnih sukoba između ruskih i ukrajinskih trupa.

Leclerc-Imhoff smrt povećava broj novinara ubijenih tokom izvještavanja o sukobu u Ukrajini od 24. februara na najmanje osam, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku.

Neprofitna organizacija ispituje još sedam slučajeva da vidi da li su ti novinari ubijeni dok su bili na zadatku.

"Naš glavni kriterijum u potvrđivanju slučajeva kada je smrt novinara povezana sa njihovim radom jeste da utvrdimo da li je novinar bio angažovan u izvještavanju, snimanju, intervjuisanju ili prikupljanju vijesti", rekla je za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

Ona kaže da je CPJ "uspio da utvrdi da su Frederic Leclerc-Imhoff i njegove kolege bili u toj oblasti radi prikupljanja vijesti".

U nekim slučajevima, takvo određivanje je teže. "Moramo da prikupimo više informacija prije nego što možemo da kažemo da li su poginuli kao novinari ili su postali žrtve u ovom ratu", rekla je ona.

To uključuje novinarku Radija Slobodna EvopaVira Hyrych, koja je izgubila život u Kijevu krajem aprila kada je ruski vazdušni napad pogodio stambenu zgradu u kojoj je živjela.

Druge medijske grupe navode veći broj poginulih medijskih radnika u Ukrajini. Nacionalna unija novinara Ukrajine procjenjuje ukupan broj od 32 poginulih. Među njima su i izvještači regrutovani u vojsku.

Iz CPJ-a je za Glas Amerike rekao: "Ne računamo one koji su radili kao novinari prije rata, ali su se prijavili u vojsku i poginuli su kao borci".

U Ukrajini, incidenti uključuju novinare ubijene ili povrijeđene na zadatku, a Međunarodni institut za štampu (IPI) je utvrdio da je većina poginula u ruskoj vatri.

Rizik fizičke opasnosti u ključnom je fokusu grupa za medijska prava i podršku, od kojih neke uspostavljaju centre za resurse i obuku.

Frontline Club sa sjedištem u Londonu otvorio je u aprilu centar u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, za obuku novinara koji prate sukob.

Arhiv - Novinari fotografišu vojnika tokom novinarske gure nedaleko od linije frontau Brovariju, na obodu Kijeva, Ukrajina 28. marta 2022.
Arhiv - Novinari fotografišu vojnika tokom novinarske gure nedaleko od linije frontau Brovariju, na obodu Kijeva, Ukrajina 28. marta 2022.

Četiri mjeseca nakon sukoba, broj novinara koji stižu u Ukrajinu se nije smanjio, kaže britanski fotoreporter Paul Conroy, koji je u odboru povjerenika.

"Mislili smo da ćemo možda morati da smanjimo svoje operacije u Lavovu pošto se rat pomjerio iz regiona oko Kijeva, a Ukrajinci su potisnuli Ruse nazad, ali brojevi se povećavaju", rekao je on za Glas Amerike iz Lavova.

Conroy procjenjuje da bi do 3.000 stranih novinara još uvijek moglo da radi u Ukrajini i kaže da je neočekivana priroda sukoba to zadržala vidljivim.

"Postojala je iskrena pomisao da će to biti ruski brzi prolazak, a bilo je sve samo ne to", rekao je on, dodajući da je žestoki ukrajinski otpor privukao pažnju svijeta.

Conroy, koji je izvještavao o sukobima širom svijeta, uključujući i britanski list Sunday Times, kaže da je Frontline Club obučio oko 100 novinara u Ukrajini, prvenstveno slobodnjaka.

Obuka se fokusira na bezbjednost, kako se etički ponašati na prvoj liniji fronta i prepoznavanje sistema naoružanja.

"Niko ne može biti 100 posto siguran u ratnom scenariju", rekao je on, "ali postoje određene osnove za koje, ako ih poznajete, onda zaista povećavate svoje šanse".

U slučaju francuskog reportera Leclerc-Imhoff, svjetski lideri su osudili napad.

Arhiv - Francuski novinar Frederic Leclerc-Imhoff, tokon novinarskog rata na nepoznatoj lokaciji.
Arhiv - Francuski novinar Frederic Leclerc-Imhoff, tokon novinarskog rata na nepoznatoj lokaciji.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage pucale na oklopno vozilo u kojem je putovao 32-godišnji novinar, a Francuska je zahtijevala nezavisnu istragu.

Kremlj je saopštio da nema informacije o Leclerc-Imhoff smrti.

"Da biste donijeli zaključke, potrebne su vam detaljne informacije o tome gdje se to dogodilo, pod kojim okolnostima, šta je istina, a šta nije. Mi nemamo takve informacije", rekao je novinarima u sredu Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika.

Francuske vlasti su otvorile istragu za ratne zločine novinarke, a generalna direktorka UNESCA Audrey Azoulay također je pozvala na istragu kako bi se "identifikovali odgovorni za ovaj zločin i izveli pred sud".

"Novinari koji neumorno rade u Ukrajini da bi nas informisali o realnosti rata moraju biti zaštićeni od napada", rekao je on saopštenju ove nedjelje.

U izvještaju su korištene neke informacije Agencije AFP.

XS
SM
MD
LG