Linkovi

Rizik od raka od svakodnevnih proizvoda? 


Svjetska zdravstvena organizacija šalje mješovite poruke kada je u pitanju česti aditiv Aspartam. 

Svjetska zdravstvena organizacija je danas objavila procjenu umjetnog zaslađivača aspartama. U procjeni je ova tvar svrstana u klasu potencijalnih karcinogena, ali iz WHO naglašavaju kako su dokazi za to ograničeni.

Aspartam je vještački zasađivač koji se široko koristi u prehrambenoj industriji od 1980-ih, uključujući dijetne napitke, jogurte, slatkiše i bezalkoholna pića. Ova tvar je oko 200 puta slađa od konzumnog šećera.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) je slala mješovite poruke o tome uzrokuje li aspartam rak. Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer - IARC), polu-autonomna organizacija unutar SZO-a, želi kategorizirati aspartam kao potencijalni kancerogen.

S druge strane, drugi stručni odbor SZO-a, Zajednička organizacija za hranu i poljoprivredu/Stručni odbor SZO-a za prehrambene aditive (Joint Food and Agriculture Organisation/WHO Expert Committee on Food Additives - JECFA), razmotrio je dokaze o štetnosti i stvarnu razinu rizika, te su rekli da nema razloga za promjenu smjernica. Navode da prosječan čovjek može sigurno konzumirati do 14 limenki dijetalnog pića dnevno.

Prema saopštenju iz SZO, ova dva tijela su provela nezavisne, ali komplementarne preglede dokaza kako bi procijenili potencijalnu kancerogenu opasnost i druge zdravstvene rizike povezane s konzumacijom aspartama. Ovo je bio prvi put da je IARC procijenio aspartam i treći put za JECFA.

IARC je klasificirao aspartam kao potencijalno kancerogen za ljude (grupa 2B) na temelju ograničenih dokaza za rak kod ljudi. Grupa 2B obuhvata i neke vrste ukiseljenog povrća, aloja veru, ekstrakt ginkgo biloba, ali i humani papiloma virus i DDT.

JECFA je zaključila da procijenjeni podaci ne ukazuju da postoji dovoljan razlog za promjenu prethodno utvrđenog prihvatljivog dnevnog unosa aspartama od 0-40 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Odbor je stoga ponovno potvrdio da je sigurno konzumirati ovu supstancu unutar tog ograničenja.

Kako objašnjava Reuters, klasifikacija 2B znači da postoje ograničeni dokazi da ova tvar može izazvati rak, ali da je aspartam i dalje siguran za ljudsku upotrebu.

Odrasla osoba teška 70 kg bi trebala dnevno konzumirati 9-14 limenki dijetalnog bezalkoholnog pića koja sadrži 200 ili 300 mg aspartama kako bi premašila prihvatljivi dnevni unos, pod pretpostavkom da nema drugog unosa iz drugih izvora hrane.

Međutim, aspartam nije siguran sa sve: ovu tvar moraju izbjegavati osobe s rijetkom genetičkom mutacijom, zvanom fenilketonurija. Ova nasljedna bolest dovodi do nemogućnosti pravilnog metaboliziranja fenilalanina, jedne od molekula koje čine aspartam. Međutim, osobe oni s ovom bolešću moraju izbjegavati i sve proteine koji sadrže fenilalanin. Ove osobe imaju vrlo ograničenu prehranu koja im dopušta samo određene proteine.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG