Linkovi

Nemiri u Portlandu nakon presude Rittenhouseu


Nemiri u Portlandu, 19. novembar 2021.
Nemiri u Portlandu, 19. novembar 2021.

Policija u Portlandu je u toku noći izmedju petka i subote, proglasila pobunom nemire i prosvjede koji su započeli jučer popodne, a nakon što je oslobođen svih optužbi tinejdžer koji je bio optužen za dva ubojstva tijekom prosvjeda u Kenoshi, savezna država Wisconsin.

U sinoćnim prosvjedima, u kojima je sudjelovalo oko 200 osoba, do eskalacije je došlo nakon što su okupljeni počeli razbijati prozore, bacati predmete na policiju, i uzvikivati kako im je namjera spaliti lokalni pravosudni centar.

Sve se počelo događati nakon što je 18-godišnji Kyle Rittenhouse oslobođen sudskom odlukom. Ovaj mladić je bio optužen za ubojsvo dvoje osobe, i ranjavanje još jedne, tijekom šestokih nemira u Kenoshi, koji su uslijedili nakon policijskog ubojstva crnca Jacoba Blakea 2020. godine u Wisconsinu.

Obrana Rittenhousa se temeljila na tvrdnji da je on, legalno naoružan, prisustvoao tim nemirima u cilju obrane lokalnog stanovništva. Jedan od dokaza na sudu su bili i snimci i fotografije sukoba u Kenoshi, gdje se vidi da je Rittenhouse bio gonjen, i kada je u jednom trenutku pao, jedna od prosvjednika ga je počeo udarati nogom u glavu, nakon čega je on pucao iz puške s kojom je bio došao na prosvjede.

Kyle Rittenhouse razgovara sa svojim advokatom nakon što je oslobođen svih optužbi.
Kyle Rittenhouse razgovara sa svojim advokatom nakon što je oslobođen svih optužbi.

Međutim, suđenje Rittenhousu je od početka izazvalo mnogo kontroverze, i podijelilo promatrače, a jučerašnja oslobobađajuća presuda je dočekana s bijesom i razočarenjem jer mnogi ovog mladića vide kao nasilnika koji traži nevolju i sukobe, dok ga drugi smatraju patriotom koji je jednostavno htio zaustaviti nasilne nemire, i upotrijebiti ustavno pravo na nošenje oružja.

Predsjendik Biden je pozvao na mir, i iako je prihvatio odluku porote i suda, dodao je kako će rezultat ovog suđenja mnoge ostaviti ljutim, i zabrinutim, uključujući njega samog.

Portland je i ranije bio mjesto čestih i nasilnih protesta nakon prošlogodišnjeg policijskog ubistva Georgea Floyda u Mineapolisu.

XS
SM
MD
LG