Linkovi

Rio de Janeiro: Grad koji nudi mnogo više od olimpijade i sporta


Rio de Janiero je izabran za domaćina ovogodišnje ljetne olimpijade na osnovu različitih faktora. Ovo je prva olimpijada koja se održava u južnoj Americi, dijelu svijeta sa bogatim kulturnim nasljeđem. Stoga nas naš novinar Jeff Swicord vodi na obilazak Ria, od plaža do noćnog života, u kojem ćemo vidjeti šta taj grad pun raznolikosti nudi olimpijskim posljetiteljima.

Šta možete raditi u pauzama sportskih događaja u Rio de Janeiru. Mnogo toga. Nalazite se u jednom od najegzotičnijih gradova na svijetu. Kao prvo, možete se prošetati poznatom plažom Copacabana sa koje se pruža veličanstven pogled. Ili igrati fudbal sa prijateljima, ili odbojku na pijesku. Ako ste gladni, uvijek možete svratiti na ručak u jedan od mnogobrojnih kafea duž promenade. I uživati u uličnoj zabavi. A tu je I kupovina. Na plaži, prodavci vam sami prilaze. Vince Quertna je tu sa obitelji došao iz Belgije. Tu su bili I prije dvije godine na svjetskom nogometnom prvenstvu, I bili su toliko impresionirani da su se odlučili vratiti za olimpijadu.

Rio je fantastičan grad. Naravno tu je sada olimpijada, ali imate fantastične barove, restorane, muziku, možete sresti ljude. I u ovim trenucima je toliko internacionalan, jako nam se dopada, kaže Vince.

Rio je grad koji oživi noću, kada se uglavnom izlazi u dio grada koji se zove Lapa, što je stara portuglaska četvrt puna barova I muzičkih klubova. Akvadukt iz 18og vijeka, jedan od glavnih obilježja grada,bio je izgrađen kako bi prenosio vodu od rijeke Carioca do Santa Terese u brdima. To je danas most preko kojeg vozi tramvaj. Zabava se iz klubova širi na ulicu dok ljubitelji sporta gledaju fudbalsku utakmicu. Nick Brown je Amerikanac brazilskog porijekla iz Miamia.

Svako je tako sretan, možete vidjeti ljude iz cijelog svijeta. Možete se družiti, zabavljati I istraživati. Sve je fenomenalno, kaže Nick Brown.

Nakon utakmice, noć ne bi bila kompletna bez autentične brazilske sambe. A za muziku uživo se ide u klub Carioca da Gema. Bez obzira koji je vaš ukus, olimpiijada u Riu nudi mnogo više od samog sporta.

XS
SM
MD
LG