Linkovi

Rima Fakih – prva muslimanka Mis Amerike


Rima Fakih, Miss USA
Rima Fakih, Miss USA

U Libanu rodjena Rima Fakih je pobjednica ovogodišnjeg nadmetanja za Miss Amerike. Ona je prva Amerikanka arapskog porijekla i prva muslimanka koja je osvojila krunu naljepše Amerikanke, pri čemu je imala ogromnu podršku grada Dearborna u Michigenu u kojem sada živi.

I dok njeni ljubitelji slave uspjeh, neki iskazuju zabrinutost da su samo nadmetanje u ljepoti i njene provokativne slike u suprotnosti sa konzervativnim vrijednostima islamske vjere. U intervjuu kojeg je dala za Glas Amerike, Rima Fakih govori o toj zabrinutosti kao i svojim ciljevima dok se kao Miss Amerike sprema da ovog ljeta učestvuje u nadmetanju za Miss Svijeta.

Rima Fakih
Rima Fakih

"Ukoliko volite Liban i preselite u Dearborn, osjećate kao da ste još tamo." Kaže Rima Fakih, koja je rodjena u Libanu ali Dearborn u Michigenu smatra svojim domom.

Dearborn je grad sa najvećom koncentracijom Arapa u Sjedinjenim Držvama i Fakih ima široku podršku.

Imad Hamad iz Američko-Arapskog komiteta protiv diskriminacije kaže da su mnogi sumnjali da Amerikanac arapskog porijekla može stići tako daleko.

Haddad je jedan od Riminih najvećih ljubitelja u Dearbornu. U prvim danima nakon izbora Miss Amerike, telefon u Haddadovom uredu stalno je zvonio. Stizali su pozivi za intervju iz cijelog svijeta. Oni su željeli znati kako se osjeća nakon uspjeha Rima Fakih.

Imad Haddad, regionalni direktor Američko-Arapskog komiteta protiv diskriminacije
Imad Haddad, regionalni direktor Američko-Arapskog komiteta protiv diskriminacije

"Mi smo velika država imigranata, i za imigranta da ima priliku da postane Miss Amerike, to je potvrda naših istinskih američkih vrijednosti, i čini me ponosnim da sam Amerikanac", kaže Haddad.

Medjutim, neki su muslimani pokrenuli pitanje vjere gospodjice Fakih. Njena porodica je šiitska, i neki smatraju da ona ne predstavlja vrline svoje vjere jer je nosila kupaći kostim na takmičenju. Slike na kojima se vidi kako provokativno pleše prije samog izbora za Miss Amerike, takodjer su podstakle zabrinutosti.

"Ne znam zašto bi je ljudi uopće smatrali uzorom za muslimane. Ona nije uzor za muslimane."

Osama Siblani, izdavač lista Arapsko-Američke vijesti
Osama Siblani, izdavač lista Arapsko-Američke vijesti

Kaže Osama Siblani, koji u Dearbornu izdaje Arapsko-Američke vijesti. Izbor gospodjice Fakih za Mis Amerike je veliki dogadjaj za sedmični list. I mada ne osjeća da je Fakih uzor za muslimane, on smatra da nije fer praviti pitanje oko njene vjere:

"Ovo je festival ljepote, nadmetanje za najljepšu Amerikanku. Prema tome, oni imaju pravila i propise koji odredjuju kako se bira Mis Amerike, i medju njima nije religija ili etnička pripadnost."

U intervjuu za Glas Amerike, Fakih govori o sebi i svojim gledištima:

Rima Fakih
Rima Fakih

"Moja porodica je muslimanska, dakle ja sam rodjena u muslimanskoj porodici, ali ja u porodici imam i ljude katoličke vjere i sljedbenike drugih religija. Moj otac nas je uvijek odgajao kao liberale, mi nismo definirani religijom. Mi sebe vidimo kao muslimane koji su liberalni, i mnogi drugi su nam slični."

Imad Hamad kaže da bi čak i konzervativni muslimani trebali pozdraviti uspjeh gospodjice Fakih:

"Čak i oni koji sljede striktna religijska vjerovanja, koji se obavezno ne slažu sa konceptom, na isti način na koji se ne slažu da se jede svinjsko meso, ili kocka, ili pije alkohol, znaju da je ovo veoma prestižana, veoma važna uloga, koja doprinosi mjenjanju imidža Arapa u cijelini, posebno nakon nacionalne tragedije 11. septembra."

Gospodjica Fakih kaže da želi pomoći u mjenjanju imidža Amerikanaca Arapskog porijekla. Ona kaže, bez obzira gdje je put odvede, ostaće vjerna svojim korjenima i zemlji koju sada zove domom:

"Ova zemlja se još uvijek gradi na mogućnostima i slobodi, i mi smo jednaki bez obzira ko smo. Moj otac uvijek kaže da ne možeš znati ko si ukoliko ne znaš odakle si, i mislim da sam ja dobar primjer toga."

Slijedeći korak za Rimu Fakih je nadmetanje za Mis Svijeta, koje će se u augustu održati u Las Vegasu.

XS
SM
MD
LG