Linkovi

Riker: Srbija i Kosovo da se vrate dijalogu, SAD spremne da se uključe


Vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker (Foto: RFE/RL)
Vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker (Foto: RFE/RL)

SAD su spremne da se uključe u proces dijaloga Srbije i Kosova, ali to ne mogu da urade dok obje strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Euroaziju Filip Riker.

Riker je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim čovekom State Departmenta.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker na panelu u Atlantskom savetu
Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker na panelu u Atlantskom savetu

„SAD su apsolutno spremne da se uključe, o tome sam baš razgovarao jutros sa državnim sekretarom Mike Pompeom, da želimo da vidimo pomak. Ali to ne to možemo da uradimo umjesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremne da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina“, kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u State Departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da vjeruje da na obje strane postoji volja da se pronađe rješenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

„Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imaće punu podršku SAD i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu“, kazao je Filip Riker na panelu o odnosima Evrope i SAD u Atlantskom savjetu u Washingtonu.

Američki dipomata je kao „model za rješavanje pitanja u regionu koja vijekovima nisu uspjela da budu riješena“ naveo primjer lidera Grčke i Sjeverne Makedonije koji su uspjeli da postignu sporazum i ocijenio da se uz podršku SAD i EU mogu prevazići izazovi u regionu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG