Linkovi

Riker opoziciji u Skoplju: Vrijeme za igre je isteklo


Filip Riker i Zoran Zaev, Skoplje
Filip Riker i Zoran Zaev, Skoplje

SAD snažno podržavaju evropsku budućnost Sjeverne Makedonije i članstvo u NATO-u, izjavio je danas u Skoplju Filip Riker, vršilac dužnosti američkog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju.

Riker je u Skoplju danas poručio da SAD žele vidjeti usvajanje Zakona o Javnom tužilaštvu, jer to znači otvaranje pregovora sa EU ove jeseni.

Riker, nekadašnji američki ambasador u Skoplju, ponovio je da SAD snažno podržavaju evropsku budućnost Sjeverne Makedonije i članstvo u NATO-u, ali da je za makedonsku budućnost veoma važna vladavina prava.

Javnost očekuje da se istrage nastave, da bi se pokazalo da se vladavina prava primjenjuje i da niko nije iznad zakona, rekao je Riker danas, na zajedničkoj pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, te istakao da je vrijeme da se stvari pomaknu sa mrtve tačke.

"SAD žele da rade sa svim političkim partijama u Sjevernoj Makedoniji i moramo videti razumne napore. Zakon o Javnom tužilaštvu se treba donijeti i ohrabrujem opoziciju da se pokrene u tom smjeru. Vrijeme za igre je isteklo, nadam se konstruktivnom pristupu opozicije. Donošenje ovog zakona znači da će EU moći da otvori pristupne pregovore ove jeseni", rekao je Riker.

Zakon o javnom tužilaštvu i sudbina Specijalnog javnog tužilaštva poslednjih nekoliko mjeseci su pitanja sporenja vlasti i opozicije, a naročito poslije slučaja "Reket" i navodne umiješanosti u njega prve tužiteljice Katice Janeve, koja je podnijela ostavku. I predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u nedavnom intervjuu za RSE pozvao je na hitnu i temeljnu istragu u slučaju Reket, u kojem je navodno vlasnik jedne TV reketirao biznismene i vršio uticaj na javnog tužioca, a u kojem se pominjao i sin Katice Janeve, specijalne državne tužiteljke koja je pre tri dana podnijela ostavku.

Američki diplomata Filip Riker je danas tokom posjete Skoplju naglasio i da da je Sjeverna Makedonija Prespanskim dogovorom pokazala primjer hrabrog rješavanja problema i sposobnosti za kretanje prema naprijed ka pozitivnoj i svijetloj budućnosti.

"U SAD-u sa ushićenjem gledamo na ono što ste vi i vaša zemlja uradili i u tom duhu država treba nastaviti", dodao je američki diplomata.

On očekuje da uskoro, na samitu u Londonu, Sjeverna Makedonija postane 30. članica NATO-a.

Premijer Zaev je zahvalio SAD-u na kontinuiranoj podršci i naveo da je zadovoljan što će Sjeverna Makedonija uskoro postati članica NATO-a, što je, kao što je rekao, jedno od strateških opredeljenja države. On vjeruje da će Sjeverna Makedonija uskoro dobiti i dugo očekivani datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Svi nagovještaji su da će u oktobru stići dugo očekivana odluka o startu pregovora. Niko ne voli razočarenja i iznevjerena obećanja, niti u EU, niti kod kuće, niti u regionu. Niko ne želi otvaranje šanse za povećani uticaj nedobronamernih strana u zemlji i regionu", naveo je Zaev.

"Svi", dodao je, "očekuju priznanje za ispunjene demokratske reforme, za najbolje moguće rješenje pitanja sa susjedima i za opredjeljenje naše zemlje da bude dio zapadnog demokratskog svijeta".

U vezi zakona o javnom tužilaštvu, on je dodao da je željeno rješenje da zakon bude donesen uz konsenzus sa opozicijom, jer će u protivnom država biti u neprijatnoj situaciji da nalazi druga moguća rješenja.

Filip Riker, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, danas ima seriju susreta i razgovora, sa predsjednikom države Stevom Pendarovskim, predsjednikom Parlamenta Talatom Džaferijem, šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, kao i sa liderima najvećih političkih partija u zemlji. Riker je rekao kako je zadovoljan što će se sastati i sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim.

XS
SM
MD
LG