Linkovi

Rick Perry i Mitt Romney počeli kritizirati jedan drugog


Guverner Texasa Rick Perry u razgovoru sa svojim glasačima
Guverner Texasa Rick Perry u razgovoru sa svojim glasačima

Allan Lichtman: "Tek sada je u utrku ušao jedan političar koji je – kao i Romney – 'teška kategorija'. Oni su si jednaki, možda je čak Rick Perry u ovom trenutku nešto jači."

U Americi je počela nova politička sezona. Republikanske aspirante za Bijelu kuću čekaju u rujnu čak tri televizijske debate, a predsjednik Obama danas govori na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa. Teme – ekonomija i zapošljavanje.

Ankete pokazuju da je u ovom trenutku od republikanskih političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke najpopularniji Rick Perry, guverner Texasa. Sinoćnja debata održana je u Predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan u Californiji. Bio je to prvi put da se teksaški guverner na takav način predstavlja publici u cijeloj zemlji.

U ovom trenutku, Ricku Perryju je glavna prijetnja Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, koji je bio najpopularniji republikanski kandidat sve dok Perry nije ušao u izbornu utrku. Evo što je o Romneyu – bivšem menadžeru u američkoj automobilskoj industriji – nedavno rekao guverner Perry: "On je otvarao radna mjesta po inozemstvu. Ali kada je bio guverner Massachusettsa, tamo nije bilo baš mnogo radnih mjesta."

Ekonomija i zapošljavanje svima su glavne teme, pa tako i Romneyu, koji najčešće kritizira administraciju predsjednika Obame. "Prošli mjesec nije bilo otvoreno niti jedno radno mjesto. Građani zato niti nemaju povjerenja u našeg predsjednika" - rekao je nedavno Mitt Romney.

Norman Ornstein, analitičar američke političke scene koji radi u washingtonskom think-tanku koji se zove Institut American Enterprise, očekuje da će Mitt Romney u nadolazećim televizijskim debatama pokušati nadoknaditi izgubljeno: "Napašće Perryja svom silinom. Romneyev cilj je definirati svog protivnika kroz kritiku – i to prije no što Perry sam sebe definira kao izvrsnog kandidata."

Allan Lichtman, povjesničar američkih predsjedničkih kampanja kaže da je Romneyu – koji je prije četiri godine bio glavni suparnik Johnu McCainu u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju – do sada bilo razmjerno lako: "Tek sada je u utrku ušao jedan političar koji je – kao i Romney – 'teška kategorija'. Oni su si jednaki, možda je čak Rick Perry u ovom trenutku nešto jači."

Republikanski aspiranti za Bijelu kuću – od kojih će jedan biti sljedeće jeseni protivnik Baracku Obami – za sada najviše kritiziraju aktualnu administraciju, a manje jedni druge.

Za to vrijeme, predsjednik Obama priprema se za današnji govor pred Kongresom čije će glavne teme biti ekonomija i zapošljavanje. U nedavnom govoru članovima sindikata u Detroitu predsjednik Obama je rekao: "Čeka nas posao, i radnici su ga spremni obaviti. S nama su sindikati, s nama je poslovna zajednica. Sada samo čekamo da nam se pridruži i Kongres."

Govor u Kongresu dolazi u kritičnom trenutku za predsjednika Obamu. Nepopularniji je nego ikad a tri četvrtine građana smatra da je zemlja na krivom putu.

XS
SM
MD
LG