Linkovi

Rick Perry - zvijezda u usponu ili zvijezda u padu?


Političari koji se natječu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke na nedavnoj televizijskoj debati
Političari koji se natječu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke na nedavnoj televizijskoj debati

Neki republikanci su toliko zabrinuti da pozivaju guvernera New Jerseya Chrisa Christiea da preispita svoju odluku da se ne natječe za predsjednika. Christieva otvorena i neuvijena retorika sviđa se republikanskim biračima. No ranije ove godine guverner Christie je kazao da ga Bijela kuća u ovom trenutku ne zanima.

Prošlo je tek mjesec dana od kad je guverner Teksasa Rick Perry objavio da se pridružuje utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke te je ubrzo zasjeo na prvo mjesto u anketama popularnosti.

No posljednjih tjedana Perry je imao loše nastupe u televizijskim debatama što je obnovilo sumnje nekih republikanskih krugova u njegove izglede za pobjedu na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Zbog toga su neki republikanci počeli lobirati za ulazak u nadmetanje guvernera New Jerseya Chrisa Christiea.

Prvo stvarno izjašnjavanje birača u procesu izbora republikanskog kandidata mjesecima je daleko no Rick Perry već je iskusio i rast i pad popularnosti. U utrku je ušao kao kandidat popularan među konzervativnim kršćanima te se hvalio brojem radnih mjesta otvorenih u njegovoj saveznoj državi, Teksasu: "Amerika će biti vođena nekim sustavom vrijednosti. Pitanje je čijim. Ja vjerujem da većina ljudi u publici vjeruje da se radi o kršćanskim vrijednostima na kojima je ova zemlja i utemeljena."

No Perry nije briljirao u posljednjim javnim debatama gdje je pokušao napasti svog glavnog suparnika, bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya, a istodobno braniti ono što je postignuto u Teksasu za njegovog mandata. Perryevi konzervativni suparnici kritizirali su ga da je podržao teksaški zakon kojim se postoji mogućnost da djeca ilegalnih imigranata mogu dobiti visoko-školovanje po cijenama koje vrijede za mlade iz Teksasa.

Pored toga, na jednom pokusnom, neslužbenom izjašnjavanju birača u Floridi iznenađujuće je poražen od poduzetnika iz Georgie Hermana Caina. "Vjerujem da mu je loš nastup u debatama naškodio, ne samo zbog onoga što je rekao već i kako je to rekao" - prokomentirao je razmjerno brz pad Perryjeve popularnosti Herman Cain.

I drugi istaknuti republikanci također su doveli u pitanje Perryeve nastupe u debatama. Među njima je bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, koji je u nadmetanju za republikansku predsjedničku nominaciju 2008. godine bio drugi, iza senatora Johna McCaina. "Mislim da Rick Perry još nije spreman za pritisak na predsjedničkoj sceni" - rekao je Mike Huckabee.

Neki republikanci su toliko zabrinuti da pozivaju guvernera New Jerseya Chrisa Christiea da preispita svoju odluku da se ne natječe za predsjednika. Christieva otvorena i neuvijena retorika sviđa se republikanskim biračima. No ranije ove godine Christie je kazao da nije zainteresiran za sudjelovanje u izborima sljedeće godine te nema javnih naznaka da je voljan promijeniti svoj stav.

"U svom srcu ne osjećam da sam spreman biti predsjednik. Ukoliko se ne budem tako osjećao nemam nikakvo pravo kandidirati se" - rekao je guverner Chris Christie.

Republikanski anketar Frank Luntz kaže da bi republikanci voljeli vidjeti Christievu kandidaturu: "Republikanci su uzbuđeni idejom da bi se guverner Christie mogao kandidirati. Od kad se bavim politikom nisam vidio ništa slično."

Politički analitičari kažu da guverner Perry mora poboljšati svoje nastupe u nadolazećim debatama ili bi mogao izgubiti svoj status favorita. David Gergan koji je služio kao savjetnik republikanskih i demokratskih predsjednika a trenutno predaje na Sveučilištu Harvard kaže: "Koliko dugo će on voditi u anketama nitko ne zna? Nije jasno je li guverner Perry zvijezda u usponu ili u padu. To ćemo znati za nekoliko mjeseci."

Guverner Rick Perry još uvijek vodi pred Mittom Romneyom u posljednjoj anketi CNN-a s 28 na prema 21 posto podrške republikanskih birača. Zamjetno je, međutim, da je njegovo vodstvo nešto manje nego prije dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG