Linkovi

Rick Perry - dobar za Texas, ali ne i Ameriku?


Mitt Romney i Rick Perry za nedavne televizijske debate kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke
Mitt Romney i Rick Perry za nedavne televizijske debate kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke

Mark Jones: "Ako naglasak u predsjedničkoj kampanji bude ne na ekonomiji i zapošljavanju već na društvenim problemima – poput vjere ili mirovinskog osiguranja – onda će Rick Perry sigurno izgubiti."

Guverner Texasa Rick Perry tek je nedavno ušao u trku za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke a već je najpopularniji kandidat. On, barem sada, ima najviše šansi da se sljedeće jeseni, na predsjedničkim izborima, suprotstavi predsjedniku Baracku Obami. Kako iz Houstona javlja Greg Flakus, Rick Perry je popularan među konzervativcima, no manje ga vole umjereni i neovisni glasači.

Guverner Rick Perry često ističe da je u Texas u posljednjih deset godina bilo zaposleno više ljudi nego u bilo kojoj drugoj američkoj saveznoj državi. U televizijskim debatama sa svojim suparnicima za republikansku predsjedničku nominaciju, Perry najavljuje da će – ako uđe u Bijelu kuću - texaški model primijeniti na nacionalnom planu. "Investicija će biti ako se smanje porezi i ako se ograniči zakonska regulacija poslovanja. Američka će se ekonomija nakon toga vinuti poput rakete" - rekao je nedavno guverner Texasa.

No, Rick Perry poznat je i po kontroverznim stajalištima. Nedavno je državni mirovinski program nazvao 'financijskom piramidom' odnosno 'prijevarom'. Iako je državni mirovinski fond u škripcu i svi priznaju da se mora reformirati, ovakva bi Perryjeva izjava mogla preplašiti umirovljenike i općenito glasače u poznijim godinama. Protivnici Ricka Perryja – sve mahom bivši i sadašnji guverneri i kongresnici iz Republikanske stranke – upozoravaju da bi Perry zbog ovakvih izjava mogao izgubiti utrku za Bijelu kuću.

Iako se njegovi stavovi sviđaju konzervativcima, na nacionalnim izborima predsjednički kandidat mora privući i milijune umjerenih glasača. Mark Jones, dekan Odjela političkih znanosti na sveučilištu Rice u Houstonu, o tome kaže: "Ako naglasak u predsjedničkoj kampanji bude ne na ekonomiji i zapošljavanju već na društvenim problemima – poput vjere ili mirovinskog osiguranja – onda će Rick Perry sigurno izgubiti."

Prema Marku Jonesu, Ricku bi Perryju bilo najbolje da što više govori o zapošljavanju i da kritizira ekonomsku politiku predsjednika Obame. U Texasu je prema državnim statistikama u posljednjih deset godina otvoreno 700 tisuća novih radnih mjesta, dok je u istom razdoblju u Californiji i Michiganu bilo zatvoreno po 600 tisuća.

Guverner Rick Perry konzervativni je političar i zbog toga je drag konzervativnoj bazi Republikanske stranke. To je prošlih godina došlo do izražaja u oštrom stavu prema ilegalnom useljavanju, koje je problem u ovoj saveznoj državi koja ima 2 tisuće kilometara dugu granicu s Meksikom. Guverner Perry ostat će upamćen i po izjavi da će 'Teksašani sami braniti državnu granicu, ako to Washington ne želi'.

No, Rick Perry je također nedavno podržao prijedlog reforme imigracijskog sustava, za koji mnogi republikanci tvrde da je svojevrsna amnestija za milijune ilegalnih useljenika – koji su prekršili američki zakon samim ulaskom u zemlju. Evo kako je svoj stav objasnio nedavno teksaški guverner: "Treba nam zakon o useljavanju koji će dopustiti ovim u biti ekonomskim imigrantima, koji žive ovdje, da normalno prelaze granicu."

Mark Jones sa sveučilišta Rice kaže da bi to moglo Perryju – u jesen sljedeće godine - donijeti milijune glasova Amerikanaca latino podrijetla. Ovaj analitičar teksaške političke scene kaže da je Perryjev najveći nedostatak to što ga mnogi u vrhu stranke smatraju previše ekstremnim – i zbog toga bi predsjednički kandidat, na kraju, mogao postati Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, koji se smatra umjerenijim političarem.

"U sljedećih pola godine, Mitt Romney mora uvjeriti konzervativnu bazu ali i umjerene republikance da Rick Perry ne može pobijediti na nacionalnim izborima za predsjednika države" - kaže Mark Jones.

Međutim, Rick Perry u svojoj političkoj karijeri nikad nije izgubio na izborima. Doduše, sve njegove dosadašnje pobjede bile su u Texasu.

Predstoji da se vidi hoće li Rick Perry biti tako uspješan na nacionalnom planu.

XS
SM
MD
LG