Linkovi

Richard Trumka: 'Naša vanjskotrgovinska politika uništava srednju klasu'


Richard Trumka (prvi s desna) na nedavnom panelu u Bijeloj kući
Richard Trumka (prvi s desna) na nedavnom panelu u Bijeloj kući

Bijela kuća tvrdi da su sporazumi s Južnom Korejom, Columbijom i Panamom dobri za američko gospodarstvo jer otvaraju nova tržišta. Prema vladi – svaka milijarda američkog izvoza stvara tisuće radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Čelnik najveće američke sindikalne federacije kritizirao američke vanjskotrgovinske sporazume koji, kako je rekao, 'uništavaju srednju klasu'.

Richard Trumka, prvi čovjek sindikalne federacije AFL-CIO, založio se za novu ekonomsku politiku koja bi, kako se izrazio, 'prioritet dala zapošljavanju, a ne profitu korporacija'.

Govoreći u Washingtonu Trumka je rekao da Amerika ima 15 milijuna nezaposlenih i 25 milijuna koji rade samo manji dio radnog vremena upravo zbog toga što vlada sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama koji zemlji štete.

Richard Trumka se založio za porezne olakšice tvrtkama koje odluče vratiti svoje poslovanje u Sjedinjene Države te za pojačano državno financiranje obrazovanja i infrastrukture kako bi Amerika bila kompetitivnija na svjetskoj sceni.

Sindikalni je vođa govorio u trenutku dok se u Kongresu raspravljaju trgovinski sporazumi sa Južnom Korejom odnosno Kolumbijom i Panamom.

Bijela kuća tvrdi da su ti sporazumi dobri za američko gospodarstvo jer otvaraju nova tržišta. Prema vladi – svaka milijarda američkog izvoza stvara tisuće radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Vlada predsjednika Obame želi u sljedećih nekoliko godina udvostručiti američki izvoz.

XS
SM
MD
LG