Linkovi

Svijet: Ni riža nije što je nekad bila


Rižino polje: Kontaminirano zemljište ili kontaminacija nakon berbe
Rižino polje: Kontaminirano zemljište ili kontaminacija nakon berbe

Istraživanjima provedenim na univerzitetu Monmouth u američkoj saveznoj državi New Jersey utvrđen je visoki nivo olova u uvezenoj riži, uključujući i onu korištenu u hrani za bebe.

I proizvođači i potrošaci riže i namirnica u kojima je riža ključni sastojak ponovno su zabrinuti. Najnovijim istraživanjima koja su proveli znanstvenici univerziteta Monmouth u američkoj saveznoj državi New Jersey utvrđen je visoki nivo olova u uvezenoj riži, uključujući i onu korištenu u hrani za bebe. Uz prošlogodišnja istraživanja kojima je dokumentirano postojanje arsenika u riži i proizvodima od riže to je vrlo ozbiljan problem zbog sve veće ovisnosti o riži u svijetu.

Istraživanjem provedenim na univerzitetu Monmouth utvrđeno je da riža uvezena u Sjedinjene Države sadrži takve količine olova da negativno utječu na zdravlje, pogotovo beba i djece. Naučnici su analizirali uzorke riže iz Azije, Evrope i Južne Amerike. Riža sa Tajvana i iz Kine imala je najveći nivo olova.

Riža je osnovna namirnica u ishrani za oko tri milijarde ljudi diljem svijeta. Sjedinjene Države uvoze samo sedam odsto količine riže koju Amerikanci konzumiraju, mada je uvoz riže i rižinog brašna porastao 200 posto od 1999. godine do danas.

Farmeri, proizvođači riže sa Tajlanda su zabrinuti zbog mogućeg negativnog uticaja rezultata istraživanja na prodaju.

Jedan od njih, Prawat Klongrua kaže:

„To bi nas moglo sto postotno pogoditi. Naša riža i proizvodi od nje sve su traženiji. Podaci o toksičnosti riže i iz drugih zemalja mogu se negativno odraziti i na prodaju riže sa Tajlanda i izazvati gubitke u proizvodnji, preradi i prodaji naše riže.“

A Arina Aonbut dodaje:

„Prilično sam zabrinuta zbog ovog problema. Riža, kada se izvozi u inostranstvo, mora se uskladištiti na duže vrijeme, ali tako da ostane svježa. Za to su potrebne određene hemikalije. U suprotnom se riža kvari.“

Istraživanja znanstvenika univerziteta Monmouth također ukazuju da bebe i djeca hranom baziranom na riži mogu dnevno u organizam da unesu 30 do 60 puta viša olova nego što se smatra prihvatljivim po kriterijima američkog Ministarstva za hranu i lijekove. Djeca u Aziji izložena su dvostruko većem riziku, jer je u njihovoj ishrani mnogo više riže i proizvoda od riže.

Ovogodišnja istraživanja toksičnosti riže nastavak su prošlogodišnjih kojima je utvrđeno prisustvo arsenika u testiranim uzorcima riže i rižinih proizvoda, uključujući štanglice cerealija i hranu za bebe.

Caroline Smith De Waal, iz vašingtonskog neprofitnog Centra za nauku od javnog interesa, ističe:

„Za ustanovljene nivoe olova u testiranim uzorcima riže još uvijek ne znamo da li su posljednica tehnološkog procesa proizvodnje i skladištenja riže ili prerade riže u razne prehrambene proizvode. Najviše nas brine mogućnosti da su polja na kojima se riža uzgaja kontaminirana, zatrovana.“

Visok nivo olova, ali niži nego u kineskoj i tajlandskoj riži, utvrđen je i u uzorcima riže proizvedene u Češkoj, Butanu, Italiji i u Indiji.
Svijet: Ni riža nije što je nekad bila
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
XS
SM
MD
LG