Linkovi

Washington DC: Izložba rijetko viđenih fotografija muzičkih velikana


Ritam i bluz muzika i dalje uživa popularnost
Ritam i bluz muzika i dalje uživa popularnost

Go go je oblik afro američke muzike koji se razvio upravo ovdje u Washington DC u. To je dijelom jazz, dijelom ritam i bluz i hip hop, i odlikuje se jakim udaračkim instrumentima.

Tokom 70 tih godina prošlog vijeka, Washington DC je bio dom izabranoj grupi muzičara koji su stvorili svoj vlastiti stil ritma i bluza. Iako mnogi od njih nisu postali slavni u cijeloj zemlji, ipak su uživali ogromnu popularnost među washingtonskom publikom. Svoju popularnost su zadržali i do danas. Sada se jednom izložbom ovdje u Washingtonu slave ti lokalni umjetnici. Izložba sadrži intimne i rijetko viđene fotografije.

Spomenite ime Chuck Brown i ljubitelji muzike će ga brzo prepoznati kao stvaratelja stila Go go, što je oblik afro američke muzike koji se razvio upravo ovdje u Washington DC u. To je dijelom jazz, dijelom ritam i bluz i hip hop, i odlikuje se jakim udaračkim instrumentima. Go go je postao popularan 70 tih godina i njegova popularnost i dalje traje.

U danima top liste 40 najpopularnijih melodija, često bi smo prekidali muziku nakon neke pjesme. Ali ja sam nadošao na ideju da ne zastajemo. I tako smo svirali bez prekida, pjesmu za pjesmom, kaže Chuck Brown.

Chuck Brown, muzičar
Chuck Brown, muzičar

I upravo tako je nastao naziv Go go, što znači naprijed, naprijed. Izložba danas prikazuje Browna i oko 30 lokalnih muzičara ritma i bluza. Chris Murray je vlasnik galerije Govinda.

Ova izložba je odavanje počasti Washington DC u i njegovoj tradiciji ritma i bluza i soul muzike. Washington ima izuzetnu muzičku ostavštinu koju danas ovdje slavimo fotografijama Fernanda Sandovala, kaže gospodin Murray.

Legenda bluesa Bobby Parker, koji se ovdje može vidjeti sa Carlosom Santanom, je također dio izložbe. On je bio inspiracija za muzičke velikane kao što su bili Beatlesi. Chester Chandler, poznat pod imenom Memphis Gold, kaže da mu je muzika u krvi. I on je binu dijelio sa slavnima, među kojima je i legenda soul muzike James Brown.

Osjećam se kao da sam u raju. Osjećam da pričam priču kroz svoje pjesme. Ostavljam nešto našoj djeci, nešto što mogu nositi sa sobom kada mene više ne bude, kaže Memphis Gold.

Izložba sa fotografijama velikana ritam i bluz muzike
Izložba sa fotografijama velikana ritam i bluz muzike

Fernando Sandoval je čovjek koji je uslikao te fotografije dok se osobno upoznavao sa muzičarima ritma i bluza kao što su Black Magic i Mr.Lee.

Nesvjesno sam sakupljao ove radove kako bi ih na kraju donio u galeriju kao što je ova i kako bi oni mogli dobiti priznanje koje zaslužuju i koje im pripada, kaže Fernando Sandoval.

Pjevačica ritma i bluza, Selena McDay, je među ljubiteljima muzike koji su došli da daju svoju podršku.

Toliko mi je drago da je Fernando ovo uradio, jer sam radila sa skoro svim ovim muzičarima. Bobby Parker i ja smo dijelili binu sa Chuckom Brownom, kaže Selena.

Vlasnik galerije kaže da je uzbuđen što ima priliku ove umjetnike predstaviti međunarodnoj publici.

Svijet voli bluz i soul muziku. Jedan od najvećih izvoznih proizvoda Amerike je upravo njena muzika. Muzika je za sve nas zajednički jezik, kaže Chris Murray.

I sve dok bude publike koja će ih slušati, muzičari kao što su Chuck Brown su voljni svirati.

XS
SM
MD
LG