Linkovi

Rezultati stranačkih izbora pokazuju da američki glasači traže nova lica


Iznimka bi možda mogao biti samo Arkansas gdje je demokratska senatorica Blanche Lincoln, inače bliski saveznik predsjednika Obame, jučer ipak uspjela poraziti svog stranačkog suparnika te je izborila nadmetanje za treći senatorski mandat u studenome

U Sjedinjenim Državama održan je cijeli niz tzv. primarnih, odnosno, stranačkih izbora, koji su – kako se čini uglavnom pokazali da Amerikanci žele nova lica u politici. Iznimka bi možda mogao biti samo Arkansas gdje je demokratska senatorica Blanche Lincoln, inače bliski saveznik predsjednika Obame, jučer ipak uspjela poraziti svog stranačkog suparnika te je izborila nadmetanje za treći senatorski mandat u studenome.

U Južnoj Karolini, navodi o preljubu nisu naškodili republikanki Nikki Haley u utrci za guvernerku. Ona će, međutim, ipak morati u drugi krug jer nije dobila dovoljno glasova za izravnu pobjedu.

Pristaše konzervativnog pokreta Tea Party u Nevadi pogurali su Sharon Angle do osvajanja republikanske nominacije za senatsko mjesto te savezne države. U tim izborima odmjerit će snage s čelnikom demokrata u Senatu, Harryem Reidom. Angle je radikalna u nekim svojim stavovima i, primjerice, želi ukinuti ministarstva energetike i obrazovanja, što će Reid iskoristiti u kampanji protiv nje.

U Kaliforniji, pobjedu na republikanskim izborima odnijele su dvije žene. Bivša direktorica Hewlett Packarda, Carly Fiorina, dobila je priliku za izborno nadmetanje s demokratskom senatoricom Barbarom Boxer. Za guvernerku će se pak nadmetati bivša direktorica internet kompanije eBay - Meg Whitman.

Analitičari kažu da je pouka ovih izbora – demokrati i republikanci na položajima čuvajte se – građani žele nova lica u politici.

XS
SM
MD
LG