Linkovi

SAD: „Moj pristup neće biti promjene samo radi promjena“


Tillerson u prvom obraćanju uposlenicima State Departmenta
Tillerson u prvom obraćanju uposlenicima State Departmenta

Posebno pažljivo biće praćeni Tillersonovi potezi prema Rusiji zbog prisnih odnosa sa ruskim predsjednikom Putinom, uspostavljeni dok je radio u naftnoj industriji.

U prvom obraćanju uposlenicima State Departmenta novoimenovani američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da ne bi trebalo dozvoliti da osobna ubjeđenja prevladaju potrebu i nužnost timskog rada na ostvarivanju svih spoljno-političkih i diplomatskih aspekata rada i aktivnosti Sjedinjenih Država.

Rex Tillerson obratio se uposlenicima u prostranoj auli State Departmenta u poprilično delikatnom trenutku. Naime, u prethonih dva, tri dana oko hiljadu visoko rangiranih zvaničnika State Departmenta je u posebnom memorandumu izrazilo neslaganje sa izvršnom naredbom predsjednika Donalda Trumpa kojom se privremeno zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

Novi državni sekretar je istakao da će iskustvo i sposobnosti upolesnika State Departmenta usmjeravati na najefikasniji način i dodao:

"To može zahtijevati neke promjene u odnosu na tradicionalni način rada u ovom ministarstvu. Ali, promjene samo radi promjena mogu biti kontra-produktivne i to nikada neće biti moj pristup."

Tillerson je takođe rekao da je svjestan dubokih političkih podjela i zatražio da svi oni koji će raditi pod njegovim liderstvom budu fokusirani na misiju State Departmenta:

"Iskrenost i poštenje će jačati našu spoljnu politiku, a to počinjemo graditi na osnovu načina na koji se budemo odnosili jedni prema drugima."

Senat je većinom glasova u srijedu potvrdio nominaciju Rexa Tillersona, bivšeg izvršnog direktora velike naftne kompanije Exxon Mobil. Tri senatora, Demokrati, glasali su protiv.

Unatoč i toj nesaglasnosti, još jednom primjeru političkih podjela u Washingtonu, Thomas Countryman, bivši pomoćnik državnog sekretara, je uvjeren da će State Department biti jedinstven pod vođstvom Rexa Tillersona:

"Tillerson ulazi u ministarstvo u kojem radi više hiljada vrhunskih profesionalaca. Svi oni žele da bude uspješan i činiće sve što mogu da uspije."

Novi državni sekretar suočava se više velikih, globalnih izazova. Najveći je građanski rat u Siriji, zatim rastući nuklearni i raketni kapaciteti Sjeverne Koreje. Krupan izazov je i sve veće vojno prisustvo Kine u vodama Južnog kineskog mora. Posebno pažljivo biće praćeni Tillersonovi potezi prema Rusiji zbog prisnih odnosa sa ruskim predsjednikom Putinom, uspostavljeni dok je radio u naftnoj industriji.

SAD: „Moj pristup neće biti promjene samo radi promjena“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG