Linkovi

Revizori ulaze u institucije, bolnice i preduzeća u kojima nisu bili


Ured za reviziju institucija u FBiH povećava obim posla ove godine
Ured za reviziju institucija u FBiH povećava obim posla ove godine

Federalni revizori planiraju u ovoj godini sačiniti finansijske izvještaje za 30 institucija, javnih ustanova i preduzeća u koje nisu ušli dugi niz godina ili nikada.

Riječ je, između ostalog, o bolnicama u Zenici, Tuzli, Bihaću i Mostaru, Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Regulatornoj komisiji za energiju, Fondaciji za održivi razvoj „OdRaz”, „ZOI '84”, rudnicima mrkog uglja „Zenica”, „Breza” i „Đurđevik”, te 11 općina.

Budžeti tih ustanova, preduzeća i institucija prelaze 480 miliona konvertibilnih maraka (KM).

„Ako se uzme u obzir da revizija navedenih subjekata nije vršena deset godina ili više, odnosno nikada, ukupna nerevidirana sredstva iznose više od osam milijardi KM”, kažu iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Navode da su povećali obim posla za 43 posto u ovoj godini. Kažu da im je plan sačiniti ukupno 73 finansijska izvještaja.

Međutim, kako kažu, upitno je izvršenje ukupnog plana zbog ranije odluke vlasti da se ne odobri novo zapošljavanje. Sa druge strane, Evropska komisija je navela u posljednjem izvještaju za BiH da Ured za reviziju FBiH ne raspolaže dovoljnim resursima.

„Od svih vrhovnih institucija za reviziju u BiH, Ured za reviziju institucija u FBiH ima najšire nadležnosti u smislu vršenja finansijske revizije, i to više od 2.000 subjekata”, saopćio je Ured.

Vlast okrenula leđa revizorima

Federalno ministarstvo finansija, na čijem čelu je Jelka Miličević, odbilo je prihvatiti prijedlog za dodatnim finansijama, odnosno novim uposlenicima.

Iz Ministarstva su ranije rekli da bi odobravanje novca za nove uposlenike bilo u suprotnosti sa zaključkom Vlade FBiH prema kojem se ograničilo zapošljavanje u federalne institucije.

Iz Ureda kažu da im je i budžet umanjen, a što smatraju direktnim udarom na nezavisnost.

Prošle godine, Ured je predstavio izvještaje za 64 institucije, a mišljenja koja su dali su mahom s rezervom i negativna. Svega šest institucija je dobilo pozitivno mišljenje.

Ovog mjeseca u okviru projekta pravosuđa kojeg provodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) bilo je razgovora u vezi jačanja saradnje tužioca i revizora, odnosno korištenja revizorskih izvještaja u cilju procesuiranja krivičnih djela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG