Linkovi

Beograd: Oštre kritike zbog zahtjeva za reviziju presude


Sastanak zvaničnika RS-a i Srbije u Beogradu
Sastanak zvaničnika RS-a i Srbije u Beogradu

Nakon sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladena Ivanića i predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u Beogradu, predsjednik RS-a je kazao je kako je uvjeren da će zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije biti odbijen od strane Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu.

Dodik je optužio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da u svoje ime donosi odluke koje se tiču i ostalih.

„Konačno će i mnogi shvatiti da BiH nije samo za Bakira Izetbegovića i Bošnjake. Konačno bi i mediji i neki beogradski krugovi morali naučiti da je to tako. Bakir Izetbegović ne predstavlja BiH nego predstavlja institucije, a u njima se nalaze i Srbi i Hrvati i samo zajednički stav svih je stav BiH“, poručio je Dodik, pozivajući se na Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Predsjednik RS-a ponovio je svoj stav o Visokom predstavniku i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, rakavši kako je ova institucija „u pravilu sud i tužilaštvo samo za Srbe, ranije po osnovu ratnih zločinaca, a sada po osnovu referenduma“.

Dodik je dodao da je obaviješten da će uskoro protiv njega, Mladena Ivanića i drugih biti podignuta optužnica od strane Tužilaštva BiH za organizovanje referenduma.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića pitanje revizije presude je pravno neutemeljeno, te da nema logike da se takav zahtjev prihvati.

Ivanić je, poput Dodika, optužio Bakira Izetbegovića za izazivanje političke krize „uzimajući sebi za pravo da u ime BiH povlači određene poteze“.

„Zaista mislim da je krajnje vrijeme da garanti dejtonskog sporazuma jasno izađu i da kažu da se ovim ruše institucije BiH i da ih ne ruše Srbi nego da ih ruše Bošnjaci. Ako takvog stava ne bude, onda mislim da međunarodna zajednica produbljuje dalje krizu“, rekao je Ivanić.

Dodao je da će zbog nastale situacije, sa ostalim zvaničnicima iz RS-a, biti u dnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom Srbije.

„Mi se Srbijom ne pokrivamo, ali zajednički hoćemo da povučemo poteze koji su od interesa za srpski narod u cjelini“, poručio je Ivanić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Beogradu rekao je Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju zahtjeva za reviziju, te da su takvim potezima odnosi BiH i Srbije vraćeni 25 godina unazad.

„Dakle, mi danas ne možemo da razgovaramo o izgadnji velikog poverenja, mi danas moramo da govorimo o onome što je vitalni interes Srbije, vitalni interes Srpske, a čini mi se i trebalo bi da bude i BiH, i sada ga svodimo na onu najnižu ljestvicu, a to je očuvanje mira i stabilnosti“, izjavio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Ponovio je da će Srbija uvijek poštovati integritet BiH, ali i RS-a, te da neće dozvoliti ponižavanje Srbije.

„Dakle, cilj Srbije u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti, sve preko toga je zaista dobro ako uspemo“, poručio je Vučić.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida oglasila su se danas povodom boravka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u Beogradu te njegovih izjava povodom najave revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije.

U saopćenju pozivaju sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu da u ignorišu Ivanićevo osporavanje zahtjeva za reviziju, jer kako su naveli, Ivanić, koji bi trebao zastupati interese BiH, odlazi kod premijera države koju BiH tuži, kako bi dogovorili zaustavljanje podnošenja zahtjeva.

Nakon optužbi zvaničnika RS-a i Srbije da je politika međunarodne zajednice „antisrpska“, iz OHR-a je stigao odgovor u kojem odbacuju takve optužbe.

"OHR i Vijeće za provedbu mira pažljivo prate razvoj događaja u zemlji i imaju isti pristup za sva osporavanja Dejtonskog sporazuma“, saopćili su iz OHR-a napomenuvši da su istina i pravda od ključne važnosti za proces pomirenja u BiH.

Zbog novonastale situacije u četvrtak će se u Sarajevu održati sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC), a na zahtjev ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova.

„Iako se može reći da se tužba odnosi na period kada je Slobodan Milošević bio predsjednik Srbije, revizija ove tužbe odnosi se na državu Srbiju zbog čega Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj ovu tužbu shvataju kao tužbu na svoj račun“, poručio je novinarima Ivancov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za četvrtak je najavio vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o reviziji presude. Međutim nije poznato da li će se sjednica održati budući da je Bakir Izetbegović najavio da se neće odazvati ukoliko Ivanić „ne definiše sjednicu na pravi način“.

U međuvremenu, agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić otputovao je u Holandiju gdje bi u petak trebao predati zahtjev za reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG