Linkovi

Reuters: Amerika razmatra da Ukrajini pošalje Boeingovo oružje dužeg dometa


Logo kompanije Boeing
Logo kompanije Boeing

Pentagon razmatra prijedlog kompanije Boeing da Ukrajini isporuči jeftine, male precizne bombe, postavljene na rakete kojih za sada ima dovoljno, što bi Kijevu omogućilo da udari daleko iza ruskih linija.

Vojni inventari SAD i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potražnjom za sofisticiranijim oružjem, kako se rat odugovlači. Bombe koje bi proizveo Boeing, bile bi isporučene na proljeće 2023, piše u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Doug Bush, glavni kupac oružja za američku vojsku, rekao je u Pentagonu da vojska također razmatra kako da se ubrza proizvodnja artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, koje se trenutno proizvode samo u državnim objektima, te da dozvoli i privatnim firmama koje sarađuju sa Pentagonom da ih prave.

Invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i municijom proizvedenim u Americi, dodao je Bush.

„Riječ je o dobijanju dovoljne količine po niskoj cijeni“, rekao je Tom Karako, stručnjak za oružje i bezbjednost u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS). On je rekao da smanjene rezerve oružja u SAD objašnjavaju zašto se žuri da se nabavi dodatno oružje.

Portparoli Pentagona i Boeinga je odbili su da komentarišu Reutersova saznanja.

Iako su SAD ranije odbile zahtjeve Kijeva za raketu dometa 297 km, domet Boeingovog oružja od 150 kilometara bi omogućio Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su bili van domašaja i pomogao joj u kontranapadu. Još jedna prednost Boeingovog oružja je u tome što su dijelovi jeftiniji i lako dostupni.

I drugi veliki proizvođač oružja u Americi, Lockheed Martin, pokušava da zadovolji rastuću potražnju za mobilnim raketnim bacačima poznatim kao HIMARS, koji su bili uspješni u pogađanju ruskih ciljeva. Ova kompanija traži radnike različitih profila koji bi učestvovali u izradi HIMARS-a.

Uprkos povećanju potražnje, glavni finansijski direktor kompanije Lockheed Martin rekao je Reutersu u julu da ne očekuje značajan prihod od Ukrajine do 2024. godine. Lockheed Martin proizvodi oko 4.600 projektila godišnje, a u Ukrajinu je do sada poslato više od 5.000.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG