Linkovi

Rast srednje klase u zemljama u razvoju


Rast srednje klase u zemljama u razvoju
Rast srednje klase u zemljama u razvoju

Američka trgovačka federacija održala je početkom ove godine u New Yorku svoju jubilarnu, stotu, konvenciju. Ova je federacija ujedno i najveća svjetska tgovačka grupacija, sa članstvom u 45 zemalja plus milion i po kompanija u Sjedinjenim Državama. I u ovoj prilici, trgovci i analitičari su razgovarali o potencijalnim i rastućim tržištima - jer to im je jedini način da rastu i dalje.

Više od 18 hiljada trgovaca iz oko 500 kompanija širom svijeta naguralo se na konvenciju nazvanu Velika Predstava. Odmah na startu, Ira Kalish, direktor za globalnu ekonomiju u konsultantskoj firmi Deloitte, upozorio je prisutne da u narednoj deceniji treba očekivati usporeniji rast u Americi, ali zato sve veći biznis u Kini i novodolazećim zemljama poput Vijetnama, Turske, Egipta, Južne Afrike i Kolumbije:

- U tim zemljama vidjećemo rapidan rast srednje klase, i to ima ogromne implikacije za globalne trgovce i njihove snabdjevače. I ako njihove vlade ne podrže tu tranziciju odgovarajućom politikom i praksom, onda ćemo vidjeti ekonomske krize, i to je jedan od rizika s kojim moramo da se suočimo u nastupajućoj deceniji.

Tony Galli, direktor VICS-a, udruženja koje nastoji da pojača efikasnost snabdijevanja u trgovačkom poslu, kao dobar znak rasta ekonomije - vidi drugi automobil u porodici u zemljama u razvoju, poput Brazila:

- To isto važi i za njihovu želju da se zabave, kod kuće, ali i potraga za ljetovalištima, sva ta potrošnja vezana za tzv. komotniju porodicu...

Ključna briga trgovaca je i dalje sigurnost njihovih uposlenika, robe i investicija. Jacques Behr, jedan od direktora u francuskoj kompaniji za elektronsko plaćanje, Ingenico, kaže da zemlje u razoju koje žele stabilan ekonomski rast moraju garantirati tu sigurnost.

- Kad se kaže sigurnost - to znači da se strani investitori na zatrčavaju u ulaganja tako lako, dakle tržište prvo mora biti stabilizirano, da bi strani investitori došli u te zemlje i razvili trgovinu i trgovinsku mrežu.

Ira Kalish iz Deloitte-a još kaže da će zemlje sa mladjom demografskom strukturom, poput Srednjeg Istoka, Afrike i Indije, vjerovatno privući trgovce u ovoj deceniji. Jacques Behr se slaže dodajući da su stepen pismenosti i pošten sudski sistem takodje važni elementi ukupnog rasta. Najvažniji faktor u trgovačkoj razmjeni i plaćanju, zaključuje on, jeste nepoljuljano povjerenje, osjećanje da ni kupac niti prodavac u razmjeni nisu zakinuti.

XS
SM
MD
LG