Linkovi

Republikanski senator uporedio Trumpa sa Staljinom


Republikanski senator iz Arizone Jeff Flake

Dvojica republikanskih senatora kritikovala su predsjednika Donalda Trumpa zbog konstantnih napada na medije koji kritički izvještavaju o njemu, uz obrazloženje da je riječ o napadima na bazu demokratskog društva – slobodne i otvorene medije.

Senator Jeff Flake​ iz Arizone, inače Trumpov kritičar, rekao je u Senatu da Trumpovo potcijenjivanje podsjeća na sovjetskog dikratora Josefa Staljina i da su Trumpovi napadi na medije bez presedana i neopravdani.

“To što naš predsjednik koristi riječi koje je izgovarao Josef Staljin da opiše svoje neprijatelje svjedoči o stanju naše demokratije”, rekao je Flake u osvrtu na tweet u kome je Trump velike medije u SAD nazvao “neprijateljima američkog naroda”.

“Fraza 'neprijatelj naroda' je toliko zlobna da je zabranio čak i Staljinov nasljednik Nikita Khruschev. Despotizam je neprijatelj naroda, a slobodni mediji su neprijatelj despota, jer su slobodni mediji čuvari demokratije. Kada čovjek na vlasti konstantno izvještaje koji mu ne odgovaraju naziva 'lažnim vijestima', onda treba sumnjati u tog čovjeka, a ne u medije”, rekao je Flake.

U autorskom tekstu za Washington Post republikanski senator John McCain kaže da Trumpove tvrdnje o „lažnim vijestima” - izvještajima koji mu se ne dopadaju, pažljivo posmatraju strani lideri koji već ponavljaju njegove riječi kada ućutkuju jedan od najvažnijih stubova demokratije.

Kritike Trumpa stigle su nakon što je predsjednik najavio da će, tokom dana, objaviti dobitnike Nagrade za najnepoštenije i najkorumpiranije medije u protekloj godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG