Linkovi

Republikanski senator kaže da bi Trump trebao odustati od predsjedničke kandidature


Senator Bill Cassidy
Senator Bill Cassidy

Istaknuti republikanac u Senatu SAD-a u nedjelju je rekao da bi bivši predsjednik Donald Trump trebao odustati od republikanske trke za Bijelu kuću 2024, tvrdeći da Trump ne može pobijediti na općim izborima demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Senator Bill Cassidy, jedan od sedam republikanaca u Senatu koji su glasali za osudu Trumpa u drugom procesu za opoziv bivšeg predsjednika 2021. godine, opisao je slučaj federalnih dokumenata protiv Trumpa kao "skoro zakucavanje" i upozorio da birači neće izabrati nekoga ko je osuđen za zločin kao predsjednik.

Na pitanje da li Trump treba da odustane od predsjedničke utrke, republikanac iz Louisiane je za CNN-ov program "State of the Union" rekao: "Mislim da treba. Ali, očigledno, to je na njemu. Mislim, samo me pitate za moje mišljenje. Ali on će izgubiti od Joea Bidena, ako pogledate trenutne ankete."

Donald Trump
Donald Trump

Cassidy je igrao vodeću ulogu u izradi zakona o infrastrukturi u iznosu od hiljadu milijardi dolara 2021. godine.

Trump je vodeći republikanski predsjednički kandidat uprkos rastućim pravnim problemima koji uključuju četiri krivične optužnice, od kojih jedna uključuje njegovo rukovanje povjerljivim dokumentima u SAD nakon što je napustio Bijelu kuću 2021.

"Možda imamo kandidata za predsjednika koji je osuđen za zločin. Mislim da Joea Bidena treba zamijeniti, ali ne mislim da će Amerikanci glasati za nekoga ko je osuđen. Tako da mi je samo jako žao zbog toga kako su sve ovo odvija", rekao je Cassidy.

U najnovijoj anketi Reuters/Ipsosa objavljenoj ovog mjeseca, Trump je držao 47% republikanskih glasova na nacionalnom nivou, dok je guverner Floride Ron DeSantis pao za šest procentnih poena od jula na samo 13%. Nijedan od ostalih kandidata koji bi trebali prisustvovati prvoj partijskoj primarnoj debati u srijedu nije prešao jednocifrenu brojku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG