Linkovi

Republikanski predsjednički kandidati u Iowi na meti prosvjednika


Aktivistica Jessica Reznicek tijekom prosvjeda protiv republikanske predsjedničke kampanje u predgrađu Des Moinesa, glavnog grada Iowe
Aktivistica Jessica Reznicek tijekom prosvjeda protiv republikanske predsjedničke kampanje u predgrađu Des Moinesa, glavnog grada Iowe

Prosvjednici, međutim, ističu da gnjev pokreta "Okupirajmo" nije usmjeren samo na republikance; njihova su meta i uredi demokratskih zakonodavaca u Iowi, kao i predsjednik Obama

Na svojim predsjedničkim kampanjama po američkoj saveznoj državi Iowi, republikanski kandidati nailaze na odobravanje glasača, ali i na protivljenje prosvjednika. Tijekom prosvjeda nazvanih "Okupirajmo izborne odbore," održanih prošlog tjedna, policija je uhitila brojne demonstrante.

Studentica političkih znanosti Jessica Reznicek aktivizam smatra svojom karijerom:

"To što radim zahtijeva punu privrženost i entuzijazam: mora vam biti stalo do toga što radite bez da za to primate novac."

Njena privrženost mogla se vidjeti ispred sjedišta kampanje republikanske predsjedničke kandidatkinje Michelle Bachmann u predgrađu glavnog grada Iowe Des Moines.

"Morate izaći na lice mjesta i dati sve od sebe da kažete i izrazite svoje protivljenje kandidatima gdjegod se oni nalazili te da im jasno i glasno objasnite da smo mi važniji od njih."

Prosvjednici pokreta "Okupirajmo izborne odbore" autobusom su doputovali do glavnog ureda kampanje Michelle Bachmann kako bi prosvjedovali protiv utjecaja korporacijske političke kampanje. Nakon što su ignorirali upozorenja zbog neovlaštenog ulaska, policija je uhitila deset aktivista. Jessica Reznicek tako nije niti dobila priliku da se izjasni o svom mišljenju ispred Michelle Bachmann - ova kongresnica, naime, nije izišla iz svog ureda.

To je bio posljednji u nizu prosvjeda "Okupirajmo izborne odbore" koji je okončan na više-manje isti način kao i do sada: prosvjednici upadaju u urede republikanskih kandidata i netom nakon toga bivaju odvođeni u policiju:

"Mi samo pokušavamo započeti razgovor...ako to znači da neki od mojih prijatelja zbog toga moraju biti uhićeni kako bi ovdje privukli novinare, onda će to i učiniti."

Dutch Ruisch kaže da je jedna od taktika pokreta "Okupirajmo" tijekom izbornih odbora u Iowi korištenje povećane prisutnosti medija kako bi se uvuklo političare u raspravu o problemima zbog kojih prosvjednici demonstriraju:

"Ja si ne mogu priuštiti tisuću dolara za večeru kako bih čuo o čemu pričaju neki kandidati. Zbog čega nas oni ne slušaju? Jer - mi nemamo novca."

Unatoč uhićenjima za vrijeme kampanja, prosvjednici pokreta "Okupirajmo izborne odbore" kažu da ne namjeravaju remetiti sutrašnji proces izbora:

"Uopće nećemo ometati izborne odbore. Mi poštujemo povlasticu i pravo Amerikanaca da glasaju."

Dutch Ruisch ističe da gnjev pokreta "Okupirajmo" nije usmjeren samo na republikance. Njihova su meta i uredi demokratskih zakonodavaca u Iowi:

"Gledamo s priličnim gnušanjem i na predsjednika Obamu. On nam je obećao 'nadu' i 'promjenu,' a što je od toga ostvario?"

Dutch Ruisch kaže da je u posljednjih nekoliko dana u pokretu "Okupirajmo" sudjelovalo preko tisuću ljudi te da se sutra očekuju dodatni prosvjednici u Des Moinesu prije nego što se republikanski glasači okupe kako bi izabrali svog favorita.

XS
SM
MD
LG