Linkovi

Republikanski predsjednički kandidati spremaju se za Iowu


Republikanski predsjednički kandidati na predsjedničkoj debati u Iowi: bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, 15.12.2011. (AP Photo/Eric Gay)
Republikanski predsjednički kandidati na predsjedničkoj debati u Iowi: bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, 15.12.2011. (AP Photo/Eric Gay)

Dobra vijest za tri glavna kandidata je da žitelji Iowe još nisu izabrali svog favorita. Loša je vijest, međutim, da im je ostalo manje od tjedan dana da postanu taj favorit.

Sjedinjene Države birat će sljedećeg predsjednika za nepunih godinu dana. Međutim, prije općih izbora, Republikanska stranka prvo mora odabrati svog predsjedničkog kandidata koji će se tada suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami. U trenutačnoj utrci republikanaca dogodili su se neki neobični obrati: ime jednog od kandidata, na primjer, nije se uspjelo pojaviti na glasačkom listiću u saveznoj državi u kojoj on živi, a jedan libertarijanac nalazi se na udaru kritika zbog njegovih navodnih diskriminirajućih izjava.

Kad stignu na američki Srednji zapad, republikanski predsjednički kandidati ne skidaju osmijeh s lica. Glasanje putem izbornih odbora u saveznoj državi Iowi - njihov prvi 'test' u izborima za predsjedničkog kandidata - održat će se u utorak, 3. siječnja. Republikanska stranka iz Iowe na popis izbornih odbora stavila je devet kandidata, no politički analitičar Matthew Dowd sveo ih je na tri:

"Ukoliko netko ne promijeni dinamiku u Iowi, mislim da se ova utrka sada svodi na utrku između Rona Paula, Mitta Romneyja i Newta Gingricha. Svaki od njih ima - da tako kažem - dosta 'crnih mrlja' u životu i sva trojica zadaju glavobolje većini republikanaca."

Newt Gingrich ima vlastite brige: on nije predao dovoljan broj potpisa kako bi se našao na glasačkom listiću za primarne izbore u Virginiji, državi u kojoj živi. Virginija, 12. po veličini američka savezna država, smatra se vrlo važnom, jer je podijeljena po stranačkoj liniji i mogla bi igrati ključnu ulogu u općim izborima u studenom sljedeće godine. Demokratski politički analitičar James Carville ističe:

"Newt Gingrich ne nalazi se na glasačkom listiću u Virginiji, gdje će utrka biti tijesna i značajna. Osim toga, to sugerira nešto drugo - da on i njegova ekipa nisu bili spremni ili nisu bili u mogućnosti ispuniti taj uvjet na vrijeme."

No, ubrzo nakon toga, kampanja Newta Gingricha fokusirala se na nedavne probleme kongresnika Rona Paula, koji je u 1980-im i 1990-im godinama objavljivao brošure rasističkog, anti-semitičkog i anti-homoseksualnog sadržaja.

"Radi se o vrlo ružnim komentarima. Nemojte mi reći da on nije znao za to i da je spreman da postane predsjednik."

Ron Paul poriče takve izjave i kaže da ih on nije pisao. No, video na YouTubeu iz 1995. godine pokazuje drugačiji stav: on prikazuje Rona Paula kako govori o spomenutom materijalu i kako taj "Izvještaj o preživljavanju Rona Paula" objavljuje svaki mjesec.

Međutim, kongresnik Paul ima strastvene pristaše kojima se sviđa njegova neizvještačena vjerodostojnost. To je važno u Iowi gdje će glasati nešto više od 100 tisuća ljudi.

Treći od trojice kandidata na vrhu je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je vodio manje kampanja u Iowi nego neki drugi republikanski kandidati. U novoj televizijskoj reklami, Mitt Romney vrbuje glasače, ističući svoje ekonomsko iskustvo:

"Iskustvo u balansiranju proračuna Washington očajnički treba i ja ću to donijeti sa sobom."

No, neki ekstremniji republikanci žale se da Romney nije dovoljno konzervativan po drugim pitanjima. Dobra vijest za sva tri kandidata je da žitelji Iowe još nisu izabrali svog favorita. Loša je vijest, međutim, da je trojici kandidata ostalo manje od tjedan dana da postanu taj favorit.

XS
SM
MD
LG