Linkovi

Republikanski donator plaćao školovanje za dijete koje je odgajao sudija Vrhovnog suda


Sudija Vrhovnog suda SAD Clarence Thomas, fotografisan 7. oktobra 2022. godine.
Sudija Vrhovnog suda SAD Clarence Thomas, fotografisan 7. oktobra 2022. godine.

Republikanski megadonator Harlan Crow platio je dvije godine školarine u privatnoj školi za dijete koje je odgajao sudija Vrhovnog suda Clarence Thomas - koji pritom nije prijavio te informacije - potvrdio je advokat koji je zastupao Thomasa i njegovu suprugu.

Ovo otkriće najnoviji je primjer velikodušnosti milijardera iz Dallasa prema Thomasu i njegovoj porodici. Informacije koje je prva objavila organizacija za istraživačko novinarstvo ProPublica pokrenula je pitanja o Thomasovoj etici, ali i zahtjeve za rigoroznijim prijavljivanjem finansijskih podataka za sudije Vrhovnog suda.

ProPublica je u četvrtak objavila da je Crow platio školovanje za Marka Martina, rođaka Thomasa i njegove supruge Virgnije, kojeg su oni odgajali od njegove šeste godine.

Tokom prošlog mjeseca, ProPublica je objavila da je Crow konzervativnom sudiji plaćao luksuzne odmore, kao i da je od njegove porodice kupio nekretninu. Thomas ništa od toga nije prijavio.

Demokrate su otkrića iskoristili kako bi pozvali na stroža etička pravila za Vrhovni sud, a Senat - kojeg kontrolišu - je ove sedmice održao pretres o etičkim pitanjima. Republikanci su branili Thomasa.

Prema priči ProPublice, Crow je plaćao školarinu za Martina u vojnom internatu Akademija Randolph-Macon u Virginiji, kao i na Hidden Lake Akademiji u Georgiji.

Iz ProPublice su naveli da Thomas nije odgovorio na postavljena pitanja. Kancelarija Crowa je odgovorila saopštenjem, ali nije pružila odgovor na pitanje koliko je školarina ukupno iznosila. Oni su za ProPublicu naveli da Thomas nije tražio pomoć za bilo koju od dvije obrazovne ustanove.

Portparol Vrhovnog suda nije odmah odgovorio na mail AP-a o tome hoće li Thomas odgovoriti na nova otkrića u priči ProPublice.

Ipak, dugogodišnji prijatelj Thomasa, advokat Mark Paoletta, je na Twitteru branio Thomasa u opširnoj izjavi. On je priču nazvao "još jednim pokušajem proizvodnje skandala o sudiji Tomasu".

Paoletta je napisao da je Crow preporučio Thomasu da razmisli o Akademiji Randolph-Macon, koju je Crow ranije pohađao, te je ponudio da plati Martinovu prvu godinu. Plaćanje za 2006. godinu je išlo direktno školi. Kada je škola preporučila Martinu da provede godinu dana u Akademiji Hidden Lake, Crow je ponovno ponudio da plati tu godinu, a novac je također bio usmjeren direktno na školu, naveo je Paoletta.

Članovi Kongresa bili su stranački podijeljeni u odgovoru na ovu priču.

Senator Josh Hawley, republikanac koji je u prošlosti bio činovnik predsjedavajućeg Vrhovnog suda Johna Robertsa, rekao je da je to "samo najnoviji dio višedecenijske kampanje ljevice usmjerene na sudiju Thomasa."

Senator Ron Wyden, demokrata, saopštio je da sa "svakim novim otkrićem u ovom slučaju, postaje jasnije da je Harlan Crow subvencionisao ekstravagantan način života" koji Thomas inače ne bi mogao priuštiti, dodajući da je riječ o kršenju etičkih standarda "koji su ionako već previše niski za Vrhovni sud".

"Nadam se da će glavni sudija Roberts jutros pročitati ovu priču i shvatiti da se nešto mora učiniti", rekao je demokratski senator Dick Durbin, predsjedavajući Senatskog odbora za pravosuđe.

"Ovdje je u pitanju ugled Vrhovnog suda, u pitanju je kredibilitet suda kada sje riječ o njegovim budućim odlukama", rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG