Linkovi

Vanjska politika predsjednika Obame na udaru republikanskih predsjedničkih aspiranata


Vanjska politika predsjednika Obame na udaru republikanskih predsjedničkih aspiranata
Vanjska politika predsjednika Obame na udaru republikanskih predsjedničkih aspiranata

Republikanski političari koji se natječu za predsjedničku nominaciju počeli su kritizirati vanjsku politiku predsjednika Obame

Republikanski aspiranti na Bijelu kuću tvrde da je Amerika danas – nakon tri godine administracije Baracka Obame – slabija. Guverner Texasa Rick Perry je u nedavnom govoru ratnim veteranima rekao da se Sjedinjene Države danas na svjetskoj sceni ponašaju bojažljivo: "S približavanjem desete godišnjice terorističkih napada od 11. rujna, naša politika mora ponovno biti da borbu prenesemo na teren neprijatelja – prije nego što nas on udari kod kuće".

Rick Perry je u ovom trenutku najpopularniji republikanac koji se natječe za stranačku nominaciju, pred izbore za predsjednika države u jesen sljedeće godine. Iza njega je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa koji je u govoru istoj veteranskoj organizaciji u Texasu rekao da je vanjska politika predsjednika Obame 'nedefinirana': "Čelnu uloga na svjetskoj sceni nećemo zadržati ako nam glavni cilj bude da nas neprijatelj što manje mrzi. Naša čelna uloga bit će sigurna jedino ako budemo jasni i uporni u definiranju i ostvarivanju svojih nacionalnih ciljeva".

Michelle Bachmann, kongresnica iz Minnesote, spomenula je u jednom svom nastupu konzervativne čelnike iz nedavne prošlosti, predsjednika Ronalda Reagana i britansku premijerku Margaret Thatcher. Oni su obnovili ekonomsku i vojnu snagu svojih nacija i takve vođe mi danas također trebamo – rekla je Michelle Bachmann. Republikanci kritiziraju predsjednika Obamu, no za sada ne kažu što bi oni na međunarodnom planu činili drugačije. Na godišnjem skupu Američke legije, najveće veteranske udruge u Sjedinjenim Državama, predsjednik Obama je spomenuo tri značajna vanjskopolitička uspjeha svoje administracije – likvidaciju Osame bin Ladena, uspješan tok misije u Afganistanu te misiju NATO-a u Libiji: "al-Qaida je na putu da bude poražena. Ali, mi nećemo odustati, sve dok zaista ne bude gotova. U Afganistanu je situacija takva da će do sljedećeg ljeta biti povučeno 33 tisuće naših vojnika. Nakon toga, povlačenje će se nastaviti".

Vanjska je politika na margini predsjedničke kampanje, barem za sada. Glavne su tema ekonomija i zapošljavanje – kaže Tom DeFrank, direktor dopisništva lista New York Daily News u Washingtonu: "Prosječnog Amerikanca zanima zapošljavanje i ekonomija. Zanima ga kada će situacija biti bolja. Očiti vanjskopolitički uspjesi, poput na primjer Libije, u drugom su planu".

Anketa agencije Associated Press pokazuje da javnost podržava politiku administracije kada su u pitanju borba protiv terorizma ili povlačenje iz Afganistana. Javna podrška Obaminoj vanjskoj politici mnogo je jača nego podrška unutrašnjoj politici njegove vlade.

XS
SM
MD
LG