Linkovi

Republikanska kongresnica Michele Bachmann iz Minnesote razmišlja o utrci za Bijelu kuću


Michele Bachmann
Michele Bachmann

Michele Bachmann malo je poznata na nacionalnoj razini, ali ima pristaše među konzervativnim aktivistima koji igraju važnu ulogu u procesu nominacije republikanskih predsjedničkih kandidata.

Kongresnica Michele Bachmann posljednja je u nizu članova Republikanske stranke koji su najavili mogućnost predsjedničke kandidature za izbore 2012. godine. Neki od potencijalnih republikanskih kandidata usmjeravaju svoje kritike i na način na politiku predsjednika Obame spram situacije u Libiji.

Michele Bachmann je predstavnica Minnesote u Zastupničkom domu Kongresa gdje upravo služi treći mandat. Ona često iznosi svoje konzervativne stavove po nizu društvenih pitanja te ima podršku aktivista Pokreta čajanke koji se zalažu da rezanje državnih troškova i smanjenje obima federalne vlade.

U emisiji televizije ABC "Dobro jutro Amerika“ Bachmann je rekla da će konačnu odluku o predsjedničkoj kandidaturi donijeti u roku od nekoliko mjeseci: "Želim da me se smatra potencijalnim kandidatom za izbore 2012. godine. Želim da me se spominje kada se kaže da bi predsjednik Obama u Bijeloj kući trebao biti samo jedan mandat."

Michele Bachmann je jedna od republikanskih kandidata koji će vjerojatno uskoro objaviti svoje predsjedničke kandidature. Ranije ovog tjedna bivšu guverner Minnesote Tim Pawlenty objavio je formiranje odbora koji će ispitati izglede njegove kandidature za predsjednika SAD-a. Nekoliko drugih pretendenata na predsjedničku nominaciju Republikanske stranke posjećuje savezne države Iowu, New Hampshire i Južnu Karolinu koje među prvima održavaju stranačke izbore.

Michele Bachmann malo je poznata na nacionalnoj razini, ali ima pristaše među konzervativnim aktivistima koji igraju važnu ulogu u procesu nominacije republikanskih predsjedničkih kandidata.

Politolog sa sveučilišta Fordham, Costas Panagopolous, kaže da u usporedbi s ranijim izbornim ciklusima, nadmetanje za republikansku predsjedničku nominaciju 2012. godine nema izglednog favorita, a to pak daje izgleda malo poznatim kandidatima da se istaknu i nametnu: "U ovom trenutku, republikanci nemaju istaknutog favorita. U ovoj ranoj fazi može pomoći ukoliko ste od ranije šire poznati, ali to nije jamstvo da ćete i dobiti stranačku nominaciju, a kamoli pobjediti na predsjedničkim izborima.

Michele Bachmann bi mogla imati koristi ako od Bijele kuće odustane bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin. Bachmann je naime popularna među istim biračima kojima se sviđa Sarah Palin.

Republikanski politički stratezi kažu da konzervativci žele nekog kandidata koji ih može motivirati i potaknuti na angažman u predsjedničkoj kampanji. Nedavna anketa istraživačkog centra Pew pokazala da je trenutno najpopularniji bivši guverner Massachusettsa Mitt Ronmey s 21 posto. Slijedi ga bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, zatim Sarah Palin i bivši čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa Newt Gingrich. No budući da još nema službeno objavljenih kandidatura, a poznata imena poput Mikea Huckabeeja i Sarah Palin ne izgledaju odveć zainteresirano da se uključe u utrku, to bi - smatraju stručnjaci - moglo pomoći manje poznatim kandidatima da se prometnu u snažne kandidate.

John Fortier iz Instituta American Enterprise u Washingtonu kaže: "Mike Huckabee i Sarah Palin, koji su dobro poznati i visoko kotiraju u anketama, kao da se dvoume. Mitt Romney će se, po mom mišljenju, sigurno uključiti. Dakle, očekujem velik broj republikanskih kandidata."

U međuvremenu, ti kandidati kritiziraju predsjednika Obamu njegove postupke u krizi s Libijom. Guverner Mississippija Haley Barbour izjavio je da predsjednik Obama nije pokazao čelništvo po pitanju Libije. Sarah Palin je kazala da postoji dosta nejasnoća oko ciljeva misije, a Tim Pawlenty je rekao da je odluka o uvođenju zone zabranr leta nad Libijom došla prekasno.

Prva debata republikanskih predsjedničkih kandidata zakazana je za početak svibnja u Predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan u Californiji.

XS
SM
MD
LG