Linkovi

Republikanci traže kandidata koji 'može pobijediti Obamu'


Kao i ove godine, i 2008. se za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke natjecalo više kandidata
Kao i ove godine, i 2008. se za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke natjecalo više kandidata

Bez obzira na priličan broj potencijalnih kandidata, republikanska izborna baza nije zadovoljna – kaže Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac.

U prošlih tjedan dana dvojica su republikanskih aspiranata na Bijelu kuću odustala od predsjedničke izborne utrke. Odustajanjem Mike Huckabeeja i Donalda Trumpa, broj potencijalnih kandidata se smanjio, međutim neizvjesnost oko budućeg protivnika Baracka Obame sljedeće godine je i dalje velika.

Sada je pozornost na Mittu Romneyu, bivšem guverneru Massachusettsa koji se prije četiri godine već natjecao za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Romney još nije službeno najavio da će se natjecati za nju, ali skuplja novac za kampanju. Ankete pokazuju da je on najpopularniji među republikanskim političarima koji razmišljaju o Bijeloj kući. Mitt Romney najčešće kritizira gospodarsku politiku sadašnje, demokratske administracije. "Mislim da je njihova politika prava noćna mora za našu zemlju. Pogotovo predsjednikova reforma zdravstva, koja uopće nije smanjila troškove“ - rekao je nedavno Mitt Romney.

Uz njega, tu je i Newt Gingrich – bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa koji je najavio svoju kandidaturu – kao i Ron Paul, također bivši kongresmen te Tim Pawlenty, bivši guverner Minnesote.

Bez obzira na priličan broj potencijalnih kandidata, republikanska izborna baza nije zadovoljna – kaže Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac, jedan od najutjecajnijih istraživača američke političke scene: "Jedno je jasno. Republikanski glasači žele nekoga tko je sposoban pobijediti Baracka Obamu. To će biti presudno u utrci za stranačku nominaciju“.

Biti protivnik aktualnom predsjedniku države nikad nije lako – kaže politolog Stephen Wayne sa sveučilišta Georgetown: "To je zadatak najvećih mogućih razmjera. Ekonomija se oporavlja, a predsjednik države može sakupiti mnogo novca za kampanju. Uz to, u vlastitoj stranci nema protivnika. Zapravo, svaki od ozbiljnih kandidata iz Republikanske stranke radije bi – ako može – pričekao još četiri godine“.

Većina analitičara smatra da je predsjednik Barack Obama dobro pozicioniran za osvajanje još jednog mandata, iako on nije i zajamčen. Njegova pobjeda na predsjedničkim izborima sljedeće godine ovisit će najviše o dobroj gospodarskoj situaciji te nižoj stope nezaposlenosti. Ako gospodarska situacija ne bude bila zadovoljavajuća, povećat će se i šanse njegova republikanskog izazivača – kažu analitičari.

U Republikanskoj stranci neki priželjkuju da u utrku uđe Jeb Bush, bivši guverner Floride i brat Obamina prethodnika u Bijeloj kući, kao i Chris Christie, guverner New Jerseya. Ali, i Bush i Christie otklonili su mogućnost predsjedničke kandidature sljedeće godine. Za sada se ne oglašava Sarah Palin, dopredsjednička kandidatkinja Republikanske stranke prije četiri godine, koja je prilično popularna u stranačkoj bazi.

XS
SM
MD
LG