Linkovi

Republikanci izabrali lidera Predstavničkog doma


Republikanski kongresmen Majk Džonson uoči glasanja u Predstavničkom domu (Foto: TOM BRENNER / AFP)
Republikanski kongresmen Majk Džonson uoči glasanja u Predstavničkom domu (Foto: TOM BRENNER / AFP)

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa uspjeli su u srijedu da izaberu predsjedavajućeg, kongresmena iz Luizijane Majka Džonsona, nakon haotičnog procesa protekle tri nedelje tokom kojeg nisu mogli da se ujedine oko jednog kandidata.

Za Džonsona je glasalo 220 članova donjeg doma Kongresa, dok 209 bilo protiv, Džonson je bio četvrti republikanski kandidat za tu poziciju nakon što je Kevin Mekarti smijenjen s položaja predsjedavajućeg.

Džonson je konzervativni kongresmen koji je podsticao republikanace da podrže pravne napore bivšeg predsjednika Donalda Trampa da poništi izborni poraz 2020. godine.

Prvi put je u Predstavnički dom izabran 2016. godine i predsjedavajući je sa najmanje iskustva poslednjih decenija. Godinama se zalagao za konzervativne prijedloge, uključujući molitve u školama. Zauzimao je nekoliko liderskih pozicija i gradio dvostranačke saveze.

U utorak veče je njegovu kandidaturu podržalo 128 republikanskih kolega, dok je na drugom mjestu bio Mekarti - koji se nije kandidovao - sa 43 glasa.

Republikanci imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, 221 naprema 212, a demokrate su bile ujedinjene u podršci svom lideru Hakimu Džefrisu. Zbog tog odnosa snaga, republikanski kandidat mogao je da priušti da izgubi samo nekoliko glasova republikanskih kolega da bi prostom većinom bio izabran za predsjedavajućeg.

Republikanci su izabrali Džonsona nakon što je kongresmen Tom Emer, jedan od republikanskih lidera u Predstavničkom domu, u utorak povukao kandidaturu.

Trump je na svojoj društvenoj mreži podržao kandidaturu Džonsona, nakon što je prethodno naveo da bi glasanje za Emera - kojeg je označio kao republikanca samo po imenu (RINO)- bila "tragična greška".

Do 20 republikanaca takođe je saopštilo da neće glasati za Emera, zbog čega je on na kraju i povukao kandidaturu.

Položaj predsjedavajućeg Predstavničkog doma bio je upražnjen od 3. oktobra, kada je osmoro republikanaca zajedno sa 212 demokrata glasalo za Mekartijevu smjenu. To je bilo prvi put u američkoj istoriji da je smijenjen lidera donjeg doma Kongresa.

Desničarsko krilo Republikanske stranke bilo je nezadovoljno Mekartijem zato što je uz pomoć demokrata usvojio zakonski prijedlog za privremeno finansiranje vlade da bi se izbjeglo njeno djelimično zatvaranje.

Od Mekartijeve smjene, republikanci nisu uspijevali da se dogovore o njegovom nasljedniku. Prvo su nominovali Stiva Skalisa iz Luizijane koji nije uspio da pridobije dovoljnu podršku. Zatim su kandidovali konzervativnog kongresmena iz Ohaja Džima Džordana, Trampovog saveznika.

Međutim, ni Džordan nije uspio da osvoji većinu od 217 glasova, a tokom tri runde glasanja gubio je sve više glasova.

Spor u Republikanskoj stranci blokirao je rad Predstavničkog doma, a samim tim i Kongresa, s obzirom na to da se zakonski prijedlogi usvajaju u oba doma. U međuvremenu se približava rok za usvajanje novog budžeta za vladu 17. novembra. Ako ne bude usvojen do tog datuma, vlada će biti djelimično zatvorena.

U pismu kolegama, Džonson je obećao da će raditi na usvajanju budžeta i da će osigurati da se vlada ne zatvori.

Takođe će morati da odgovori na zahtjev koji je predsjednik Joe Biden uputio Kongresu da odobri pomoć za Izrael, Ukrajinu i pograničnu bezbjednost u iznosu od 106 milijardi dolara. Njegove republikanske kolege podržavaju izdvajanje sredstava za Izrael i granicu, ali su podijeljene u pogledu pomoći Ukrajini.

Predsjedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu da zamijeni predsjednika.

XS
SM
MD
LG