Linkovi

Republikance u Iowi najviše zanima ekonomija


Mitt Romney
Mitt Romney

Prema anketi Reutersa i Ipsosa, 73 posto Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države 'idu pogrešnim smjerom'.

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati su u saveznoj državi Iowi gdje za dva dana imaju prvi test popularnosti. U kampanji se sreću s glasačima koji su sve više zabrinuti zbog ekonomskog stanja u zemlji. Naš novinar Kane Farabaugh javlja iz Des Moinesa da građane - pristaše Republikanske stranke u Iowi - najviše brine državno zaduživane i, nakon toga, smanjivanje američkog kreditnog rejtinga.

Na primanju za donatore Republikanske stranke u dvorištu jedne obiteljske kuće u blizini Des Moinesa, biznismen Nick Van Patten govori o nedavnim potresima na Wall Streetu: "Nisu svi baš sretni kad vide ovaj domino efekt, a događa se sve ispočetka, baš kao i 2008. i to počinje plašiti ljude."

Van Patten je lokalni dužnosnik Republikanske stranke - i domaćin ovog skupa. S vrlo malo vremena prije ključnog glasovanja u Iowi o republikanskom predsjedničkom kandidatu, Nick Van Patten kaže da se najviše govorilo o ekonomiji: "Ljudi se pitaju hoće li banke biti u stanju posuđivati novac, hoće li se situacija popraviti?"

U dvorištu Nicka Van Pattena bio je predsjednički kandidat Mitt Romney. U svojim izbornim govorima, Romney se koncentrira na gospodarski rast i potrebu smanjenja državne potrošnje. On smatra da će Amerika jedino tako obnoviti gospodarski prosperitet. Obraćajući se republikancima u Iowi, Mitt Romney je rekao: "Sviđa mi se to što radite. Sviđa mi se činjenica da zapošljavate ljude. Da plaćate poreze. Da pridonosite rastu naše ekonomije. Dobre stvari dolaze is snažnog gospodarstva, poput kvalitetnih radnih mjesta za naše ljude. Kvalitetna radna mjesta za našu djecu koja završavaju školovanje."

Obraćajući se masi okupljenih u središtu Des Moinesa, predsjednički kandidat Ron Paul kategorički je odbacio pozive na kompromis s Bijelom kućom: "Govore o potrebi za kompromisom. 'Trebamo se ujediniti, i svatko mora od nečega odustati i svatko treba nešto žrtvovati'. Potpuno iskreno, ne mislim da je to nužno. Mislim da je to pogrešno razmišljanje. Nema potreba za kompromisom ili rješenjem koje bi bilo manje od obrane naše slobode."

Umirovljenik Ernie Rudolph napeto je slušao govor Rona Paula. On ima pragmatičan pogled na sve veće političke podjele u Washingtonu. "To nije ekskluzivni problem Baracka Obame. To nije ekskluzivni problem demokrata. To je problem washingtonske politike, koja se već dugo formira, a sad se to ubrzava" - kaže nam ovaj umirovljenik koji glasa za Republiaknsku stranku.

Najnovije ankete pokazuju da se mnogi Amerikanci slažu s Ernie Rudolphom. Prema anketi Reutersa i Ipsosa, 73 posto Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države 'idu pogrešnim smjerom'.

Sve veći broj republikanskih predsjedničkih kandidata - većina njih sad na terenu u Iowi - pokušava uvjeriti glasače kako je njihov plan najbolji da se američko gospodarstvo izvede na pravi put.

XS
SM
MD
LG