Linkovi

Republikanac koji je glasao za opoziv Trumpa izašao iz trke za Kongres 2022.


Kongresmen Anthony Gonzalez
Kongresmen Anthony Gonzalez

Kongresmen Anthony Gonzalez, jedan od deset republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali za opoziv Donalda Trumpa u januaru izjavio je u četvrtak da se neće ponovo kandidovati na izborima, zbog "toksične" atmosfere u stranci koja je i dalje pod velikim uticajem bivšeg predsjednika. 

Kongresmen iz države Ohio, koji je služio dva mandata, naglasio je da je želja da se više posveti porodici igrala značajnu ulogu u odluci, ali je priznao i da postoji težak politički scenario prema kojem bi morao da se takmiči protiv republikanskog kandidata koga podržava Trump na stranačkim izborima sledeće godine.

"Dok je moja želja da imam kompletniji porodični život u središtu moje odluke, također je tačno da je sadašnje stanje naše politike, a posebno toksična dinamika unutar naše stranke, značajan faktor u mojoj odluci", saopštio je kongresmen.

Gonazalez je bio direktniji u intervjuu za New York Times u četvrtak, u kome je Trumpa napao kao "kancer naše zemlje", zato što je svoje pristalice motivisao da upadnu u Capitol 6. januara.

"Ne vjerujem da će on ikada više moći da bude predsjednik", izjavio je za njujorški dnevnik.

Gonzalez, 36-godišnji konzervativac, među prvim je republikancima u Predstavničkom domu koji su glasali za opoziv Trumpa, koji je riješio da se povuče, umjesto da izdrži sljedeći ciklus primarnih izbora, koji će bez sumnje biti brutalan.

Trump, koji je i dalje izuzetno uticajan u stranci, jasno je stavio na znanje da će neumorno raditi na tome da se poraze republikanci koji su glasali za njegovu smjenu.

Među njima je Liz Cheney​, koja je izgubila lidersku poziciju u Predstavničkom domu kada je odbila da ublaži svoje kritike bivšeg predsjednika.

Trump je već saopštio da podržava svog bivšeg saradnika Maxa Millera koji se kandidovao za Gonzalezovo mjesto u Kongresu.

Nekoliko demokrata u Predstavničkom domu je na Twitteru izrazilo podršku Gonzalezu nakon njegove objave.

On i drugi republikanci koji su glasali za opoziv Trumpa "plaćaju cijenu zato što su uradili ispravnu stvar", rekao je kongresmen Brendan Boyle​. "Ali historija će pokazati da su bili u pravu."

XS
SM
MD
LG